Zamanı verimli kullanmak için tavsiyeler
Evin düzeni, çocukların sorumluluğu, iş yoğunluğu, sosyal çevreye zaman ayırayım derken günlerin su gibi akıp geçtiğini mi düşünüyorsunuz? Erkenden uyanmanıza ve planlı olmanıza rağmen 24 saat size yetmiyor mu? O halde gelin, hayatınızı yeniden organize etmek ve zamanı verimli kullanmak için önerilerimize kulak verin. Bilimsel araştırma verileriyle desteklediğimiz zamanı verimli kullanmanın yolları rehberimizi dikkatle okuyunuz.
Kendinize sorular sorun
Geçen hafta içinde televizyon başında kaç saat harcadınız, lüzumsuz konuşmalarla ne kadar vaktinizi yediniz? Sabah güneş doğduktan sonra uyuma huyunuz var mı? Yemek veya çay başında ne kadar vakit geçiriyorsunuz? Bu ve benzeri sorulara verilen cevaplar, aslında herkesin hayatta farkında olmadan büyük zaman dilimini nasıl faydasız işlerle harcadığını göstermektedir. Bu soruların cevabı aynı zamanda ne kadar çok vakte sahip olunduğunu da göstermektedir. Öyleyse herkes sahip olduğu zaman potansiyelini değerlendirmelidir. Bir şey bütünüyle elde edilemezse, tamamen de terk edilmemelidir. Zamanı elden geldiğince iyi değerlendirmek başarının anahtarıdır.
20 dakika molayla daha çok çalışın
Psiko-biyolog Rossi 20 dakika Ara adlı eserinde şöyle der: “Her insanın zihinsel ve fiziksel olarak verimli çalışabildiği belli bir periyodu vardır ve genellikle 1,5 saat civarındadır. İnsan bu periyodu aştığı zaman, vücut yorulma sinyalleri verir. Bu sinyaller esneme, konsantrasyon zorluğu, algıda zayıflama, dalgınlık gibi şekillerde kendini gösterir. Bu sinyaller hissedildiği anda çalışmaya kısa bir ara verilmeli ve dinlenilmelidir. Bu dinlenme, faaliyet değiştirerek veya 15-20 dakika gözlerini kapatıp sessizce bekleyerek yapılabilir. Gözleri kapatmaktan amaçlanan beyne bilgi girişini azaltmaktır. Çünkü beyne ulaşan bilginin büyük çoğunluğu görme yoluyla elde edilir. Elleri veya yüzü yıkama, hafif fiziksel hareketler yapma da ideal dinlenmeye katkıda bulunur.”
Dinlenerek daha başarılı olursunuz
Dinlenme beynin öğrenme yeteneğini yükseltmek için çok gerekli bir eylemdir. Çok kimsenin düşündüğünün aksine zihinsel yorgunluğu atmak için, her türlü işi gücü bırakıp bir kenarda oturmak gerekmez. Değişik zihinsel ve bedensel faaliyetler, beynin değişik kısımları tarafından yönetilmektedir. Dolayısıyla her faaliyet değiştirildiğinde, beynin bir merkezi üzerindeki yükü azalıp başka bir merkezi daha aktif hale gelir. Bu duruma, bir öğrencinin matematik problemlerini çözmeye ara verip bedensel bir işle meşgul olması veya sözel içerikli bir derse çalışması örnek olarak gösterilebilir. Eğer dinlenme arası verilmezse vücut zorlandığı için stres hormonu salgılanır, konsantrasyon yeteneği zayıflar, verimlilik düşer.
Başarıya ulaşmak için zaman planlanarak çok iyi değerlendirilmelidir; ancak bu yapılırken beynin dinlenmesine de dikkat edilmelidir. Başarıya ulaşmak, günü verimli kullanmakla doğru orantılıdır. Bir iş yapılırken, sürenin yetersizliğinden yakınılıyorsa orada bir eksiklik vardır. O da planlama eksikliğidir. Kişi günü en iyi nasıl değerlendireceğini, planında hangi zamanı neye ayıracağını iyi bilmelidir.
[wp_ad_camp_2]
Günün hangi saati size iyi geliyor?
Şimdi uzmanların araştırmalarından yola çıkarak, bir günün en verimli şekilde nasıl değerlendirilebileceğini görelim. Hayatta başarılı olmuş, ömürlerine birkaç insanın yapabileceği kadar çok işleri sığdırmış başarılı ve meşhur kişiler, sabah vakitlerinin önemine dikkat çekmişler ve sabah erken kalkıp sonra da uyumamayı başarıya götüren önemli bir sebep olarak vurgulamışlardır. Fizyologlar; kortizol gibi, uyanıklık veren hormonların en fazla salgılandığı periyot olarak sabah 8-11 arasını gösteriyorlar.
Uzmanlar yaptıkları sayısız araştırmada bu saatlerin planlama, düzenleme ve ileriye dönük düşünce üretimi için en verimli saatler olduğu sonucuna varmışlardır. Başarılı olan kişilerin bu saatleri dikkate almalarının önemi burada olsa gerek. Öyleyse planlama aşamasında sabah saatleri mümkün olduğunca öğrenmeye yönelik etkinliklere ayrılmalıdır.
Kendinize özel saatlerinizi belirleyin
Bilimin verilerinden yola çıkarak öyle saatlerinin dinlenmeye ayrılması gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü uzmanların açıklamalarına göre hormonal denge açısından öğle saatleri vücudun dinlenmeye çekildiği periyottur. Bu saatlerde çalışmaya ara verilmesinin ve mümkünse kısa bir uyku arasının plana yerleştirilmesinin gerekliliğini yine uzmanlar söylüyorlar. Araştırmalar, yarım saatle iki saat arasında değişebilen bu uyku arasının canlılık kazandıracağını, bu ara sonunda sanki güne yeni başlanmış gibi bir durumun oluşacağını ortaya çıkarmıştır. Vücudumuzda her gün gerçekleşen ve biyoritm aktiviteler zinciri içerisinde, öğleden sonra saat 4- 6 arası zihinsel canlılığın tekrar ortaya çıktığı belirlenmiştir.
Gece uyuma problemi olanlar için bu egzersizlerin doğal bir uyku ilacı fonksiyonu olduğu da uzmanların görüşü. Akşam saat 7’den sonra ise zihin yine öğrenme faaliyetlerine açılır. Üç saat süren bu aralık, çalışma için uygun ve verimli bir periyottur.
Mutlaka planlama yapmalısınız
Planlar; günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak değişik şekillerde yapılabilir. Plan yazılı hale getirilmeli ve sürekli görülüp motive olunan bir yere asılmalıdır ki planlı çalışmayla ulaşılacak hedef her an akılda olsun. Plan yapanların en sık düştüğü hatalardan biri planlarının sınırlarını çok katı yapmalarıdır. Yapılan planda sınırlar esnek olmayınca uygulamada zorluklar çıkmaktadır.
Kendinize karşı esnek olun
Hazırladığı planı gerçekleştirememek, ümitsizliğe sonra da özgüvenini yitirmeye yol açar. Hayatımızda kontrolümüz dışında o kadar çok faktör var ki, bunların bizim çizdiğimiz çerçeve içerisinde kalacağını beklemek yanlış olur. O yüzden, her planda, beklenmedik olaylar ve faktörler dikkate alınarak plana yerleştirilecek olan etkinliklerin süreleri esnek tutulmalıdır.
Yüksek Topuklar öneriyor:
Kendinizi mutsuz, hayatın içine sıkışıp kalmış ve güçsüz mü hissediyorsunuz? Peki, size hayatınızda mutluluk, bolluk, bereket ve enerji çekebilmenin 10 dakikada mümkün olabileceğini söylesek, ne düşünürsünüz? Günde 10 dakika pozitif enerji yürüyüşü yaparak tüm bunların üstesinden gelebilirsiniz.
10 dakikalık pozitif enerji yürüyüşü nedir? Öğrenmek için tıklayınız