Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görüldüğünü biliyor muydunuz? Wellcare markasının gerçekleştirdiği vitamin D3 ürün portföyünün lansmanında, D vitaminin öneminden ve D vitamini eksikliğinin yol açtığı sorunlardan bahsedildi.

Günlük D vitamini ihtiyacı için tek fıs yeterli!

Türk ilaç endüstrisinde 50 yıllık birikim ve tecrübenin bugünkü temsilcisi İlko İlaç’ın tüketici sağlığı alanında yenilikçi ürünler sunan markası Wellcare, vitamin D3 ürün portföyünün lansmanını gerçekleştirdi. D vitamini eksikliğinin görüldüğü metabolik hastalıklar ve bu vitaminin genel sağlık için öneminin anlatıldığı toplantıda Acıbadem Sağlık Grubu Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz ile Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, çocuk ve yetişkinlerde D Vitamini eksikliğinin nedenleri ve tedavisine ilişkin bilgiler verdi. Toplantının moderatörlüğünü ise ünlü oyuncu Sedef Avcı gerçekleştirdi.

Türkiye her ne kadar güneş ışığından yararlanan bir ülke olsa da Nisan ve Ekim ayları arasında güneş ışınlarının dik gelmemesi nedeniyle D vitamini, tabii kaynaktan yeterli ölçüde sağlanamıyor. Ülkemizde D vitamini eksikliği görülme sıklığı ve ilişkili faktörlere yönelik yapılan Prevalence and Vitamin D Deficiency and Associated Factors in Turkey araştırmasına göre Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülüyor. Çalışmaya  göre D vitamini eksikliğinin kadınlarda görülme sıklığı yüzde 93 olup erkeklerden daha yüksek.

Türk ilaç  endüstrisinde 50 yıllık birikim ve tecrübenin bugünkü temsilcisi İlko İlaç’ın tüketici sağlığı alanına yeni ve farklı bir soluk getirmek üzere 2016 yılında faaliyetlerine başlayan markası Wellcare, Vitamin D3 ürün portföyü toplantısını aralarında doktor, eczacı ve diyetisyenlerin de olduğu geniş bir katılımcı kitlesi ile gerçekleştirdi. Zerafeti ve sağlıklı yaşam çizgisiyle topluma örnek olan ünlü oyuncu Sedef Avcı’nın moderatörlüğünde yapılan toplantıda; Kadıköy ve Maslak Acıbadem Hastaneleri Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, çocuklarda D vitamini eksikliği ve tedavisini anlattı. Fulya Acıbadem Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter ise yoğun şehir temposuna maruz kalan yetişkinler için D vitamininin bağışıklık sistemine etkisi ve D vitamini eksikliğinin gelişen metabolizma hastalıklarıyla ilişkisi hakkında bilgiler verdi.

Wellcare Bölüm Müdürü İpek Özçırpıcı, toplantıda yaptığı konuşmasında; Türkiye’de ilk defa sprey formunda ve kılavuzlara uygun dozda üretilen Wellcare Vitamin D3’ün içeriğinde etken madde olarak yüzde 100 saf D3 vitamini (kolekalsiferol) ve çözücü olarak saf zeytinyağı ile  farklılaştığını ifade etti. Özçırpıcı, “Wellcare Vitamin D3’ün en önemli farkı BHA, tatlandırıcı, katkı maddesi, şeker, alkol içermeyen bir gıda takviyesi olması. Wellcare Vitamin D3, Avrupa Endokrin Derneği Klinik Uygulama Kılavuzunda çocuk ve yetişkinler için önerilen dozlarda D3 vitamini içeriyor. Tavsiye edilen dozlarda kullanıldığında vücutta birikmiyor ve toksik etkilere neden olmuyor. Sprey şeklinde püskürtülerek uygulandığı için her püskürtmede güvenli miktarda D vitamini desteği sağlıyor. Çocuk ve yetişkinlerde önerilen 400 IU-600 IU-1000 IU doz seçeneklerine göre bir ya da iki kez püskürtülerek kullanım kolaylığı sağlıyor. Sprey formu sayesinde taşınması ve saklanması da oldukça pratik bir ürün. Bilindiği gibi D vitamini düzeyinin korunması sadece kemik, kalsiyum ve fosfor metabolizması için değil, aynı zamanda genel sağlık ve iyilik hali için de oldukça önemli” dedi.

D vitamini eksikliğinin çocuklar üzerindeki etkileri

Acıbadem Sağlık Grubu Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, “D vitamini vücutta kalsiyum dengesinin düzenlemek, kemik mineral yapısının oluşmasını sağlamak, büyüme-gelişmeye katkıda bulunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi son derece önemli bir işleve sahiptir. Bu önemli işlevlerinden dolayı D vitamini gereksinimi, hızlı büyüme dönemlerinde artar. Çünkü eksikliğinde, çocuklarda büyüme ve gelişme etkilenebilir, ciddi bir metabolik kemik hastalığı olan raşitizm ortaya çıkabilir.” dedi. D vitamini eksikliğinin pek çok nedeni olduğunu belirten Semiz, bunları güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanamamak, D vitamininden zengin besinleri yetersiz tüketmek, annenin hamilelikte ve emzirme döneminde artan D vitamini gereksinimi karşılayamaması, bazı ilaçlar,  barsak emilim sorunları ve kronik hastalıklar olarak sıraladı. Prof. Dr. Serap Semiz ayrıca D vitamininde doğru doz alımının önemine dikkat çekti. Semiz, hamileler veya emziren annelerde günlük 600-2000 IU D vitamini almalarının,  çocuklara 1 yaşına gelinceye dek günde 400 IU, 1-18 yaş arasında 600 IU D vitaminini düzenli olarak verilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bilinçsizce kullanılan yüksek dozdaki D vitamininin sakıncalı olduğunu belirtti ve bu nedenle D vitamini takviyesi hekim önerisi olmadan yapılmamalı tavsiyelerinde bulundu.

D vitamini eksikliği hangi hastalıklara sebep oluyor?

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter ise D vitamini eksikliği ve kronik hastalıkların 37. enlemin üzerinde kalan ülkelerde artış gösterdiğini açıkladı. Türkiye’de de 37. enlem üzerinde olduğu için D vitamini eksikliğinin yaygın olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Serter, D Vitamininin kas iskelet sistemi ve immün sistem başta olmak üzere vücudumuzdaki tüm sistemleri etkilediğini, kardiyovasküler hastalıklardan diyabete, obeziteye, kemik sağlığına ve kansere kadar birçok hastalıkla ilişkisi olduğunu belirtti.  D Vitamini eksikliğinin sıklıkla rastlanan belirtileri arasında yorgunluk ve bitkinlik olduğunu belirten Prof. Dr. Rüştü Serter D Vitaminin diyabete de etkisinden de söz etti. Türkiye’de son 10 yılda diyabetli hasta sayısının yüzde 7’den yüzde 14’e ulaştığını, D vitamininin diyabet gelişiminin de önüne geçmesi açısından oldukça önem taşıdığını sözlerine ekledi ve eksikliği saptamak için detaylı bir kan analizi yaptırmanın öneminin altını çizdi. Serter; ”Güneş ışınlarından D vitamini alabilmemiz için güneşlenme zamanına dikkat etmek gerekir. Örneğin haftada en az 3 gün 10:00-15:00 saatleri arasında 15-20 dakika kadar güneş ışınlarıyla temas edilmesi gerekiyor. Faktör 15’in üzerindeki güneş yağları ise güneşi bloke ediyor. Bunlara dikkat edilmezse yazın alınan güneşin D vitamini ihtiyacını karşılamaması söz konusu olabilir. Öte yandan aşırı güneşe maruz kalma ise cilt kanseri riskini artıyor.” dedi.  Diğer taraftan besinlerle vücuda alınan D vitamininin çoğu zaman günlük alınması gereken miktarın altında kaldığını da vurguladı.

Tempolu yaşam için vitamin takviyesi şart!

Sağlıklı yaşam çizgisi ve bedenine gösterdiği özenle tanınan ünlü oyuncu Sedef Avcı  ise “D vitamininin kas ve kemiklerimiz, bağışıklık sistemimiz ve diş sağlığımıza kadar uzanan çok önemli etkileri olduğunu bugün bu toplantıya katılan değerli hekimlerimizden öğrendik ve günlük yaşam temposu içinde D vitamini takviyesinin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gördük” dedi.