Vitiligo kısaca bir deri hastalığıdır. Deride renk kaybına bağlı olarak beyaz lekeler görülür. Deride tebeşir veya süt beyaz renginde oluşabilir. İğne ucu kadar küçük veya avuç içi kadar büyük lekeler olabilir. Vücudun hemen hemen her yerinde çıkabilir. Sık olarak görülen yerler ise; yüz, kollar, eller, bacaklar ve genital bölgedir.
Vitiligo Kimlerde Görülür?
Her 100 kişiden 3 kişide görülme olasılığı vardır. Her yaşta görülebilen vitiligo hastalığı, hastaların yarısında 20 yaşında görüldüğü olmuştur. Gençlerde psikolojik durumlarda ortaya çıkardığı görülmüş. Erken ve doğru tedavi bu yüzden çok önemlidir.
Vitiligo Neden Olur?
Birçok faktör üzerinde duran uzmanlar tam olarak nedenini bilememektedirler. Deri rengini meydana getiren hücrelerin kaybı ve derinin renginin beyazlaşması söz konusudur. Sinir hücrelerinin, renk hücrelerine zarar vermesi, bu hastalığın oluşmasındaki etken faktörlerden biri. Ayrıca vücudun bağışıklık sisteminin deri rengini oluşturan hücreleri veya bu hücrelerin kendi kendilerini yıkması diğer nedenler arasında gösterilmektedir. Vitiligo genetik mi diye soracak olursanız, kesin olarak bir genetik hastalık olduğu söylenememekte. Ama derideki renk hücrelerini hasara yatkın kılan bir genetik bozukluk olduğu bilinmekte. Hastaların %30’u da aileden vitiligo hastalığı olan kişiler.
Vitiligo’yu Arttıran Faktörler
Sıkıntı, stres, ateşli hastalıklar, yanma ve güneş yanığı gibi deriyi doğrudan veya psikolojik olarak etkileyen faktörler, vitiligo hastalığının artmasına ya da yeni vitiligo alanların oluşmasında etkili olabiliyor. Ayrıca vitiligo hastalarında, diğer diğer hastalıkları gibi kaşınma, yanma vb. durumlar söz konusu olmamakta. Vitiligolu hastaların şikayetleri genellikle estetik kaygının oluşmasıdır. Özellikle gençleri etkileyen bu kaygı onların sosyal yaşamlarını etkilemekte. Utangaç, çekingen, içine kapanma gibi durumlarla karşılaşan genç vitiligolu hastalar zamanla anksiyete ve depresyon gibi psikolojik bunalımlara girebilirler.
Vitiligo’nun Teşhisi Nasıl Yapılır?
Vitiligo tanısı cilt uzmanları tarafından rahatlıkla teşhis edile biliniyor. Fakat aşırı beyaz tenli insanlarda bu tanıyı koymak için Wood lambası ile muayene edilmesi gerekiyor. Basit ve masrafsız olur, biyopsi gerektirmemektedir.
Vitiligo Tedavisi Nedir?
Vitiligo tedavisinde hala yeni tedaviler üzerinde çalışılmaktadır. Tedavide amaç renk hücrelerinin tekrar eskisi gibi çalışmasını sağlamaktadır. Ne kadar erken teşhis edilirse, tedaviye o kadar çabuk cevap verilir. Tedavi için kremler, ultraviyole B (UVB) ışık tedavisi, oral yolla alınan bazı ilaçlar kullanılır. Her tedavi her hasta için uygun olmadığını hatırlatmak gerekir. Tedavi uygulanırken, hastanın yaşı, sosyal yaşamı, vitiligonun tipi ve yaygınlığı, bulunduğu bölge gibi faktörler göz önüne alınarak tedavi uygulanır.
Yakın zamanda vitiligo tedavisinde iyi sonuçlar alınmaya başladı. Tedaviye en erken cevap veren bölge yüz olurken, en geç cevap veren bölge ise el ve ayaklar olduğu görüldü. Vitiligo tedavisinde esmer tenli kişilerde başarı oranı genelde daha fazladır. Farklı tedavi türleri, farklı hastalarda ve bölgelerde tedavi şansı her zaman farklılık gösterir. Vitiligo tedavisi zor ve zaman alıcıdır. Bu yüzden doktor, hastasını iyi tanımalı ve tedavi için zaman ayrılmalıdır.