adet-sancisi-nasil-gecer

En yaygın kadın hastalıklarından biri vajinal mantardır. En belirgin özellikleri kaşıntı ve akıntıdır. Vajinal mantar hakkında merak edilenleri, ana başlıklar halinde inceledik ve kadın hastalıkları doktoru Can Şener’den uzman görüşü aldık.

  • Vajinal mantar neden olur?

Vajinal mantar dışarıdan bulaşabildiği gibi bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla aktif hale gelebilir. Cinsel ilişki, tuvalet veya havuzdaki mantar enfeksiyonları kişiye geçebilir. Ancak, vajinayı enfeksiyon ve virüslere karşı koruyan floranın bozulması sebebiyle mantar oluşabilir. Aslında, her vücutta mantar hücreleri bulunabilir ancak vajinal bölge direnci düştüğünde mantar hücreleri hızla çoğalır ve hastalığa dönüşür.

  • Antibiyotik kullanımı mantara sebep olur mu?

Evet, bazı kadınlarda antibiyotik ilaç kullanımı vajinal mantar ve kaşıntıya sebep olmaktadır. Ayrıca, hamilelik döneminde vajinal mantar daha sık görülmektedir. Diyabet hastalığı yaşayanlarda kandaki şeker oranı yükseldiği için mantar hücreleri artabilir, buna bağlı akıntı, kaşıntı gelişebilir.

  • Doğum kontrol haplarının etkisi var mı?

Bazı doğum kontrol hapları kadınlık hormonu yani östrojen dengesini bozabiliyor. Buna bağlı olarak, vajina PH değerleri değişiyor. Bu ortam değişimi mantar hücrelerinin çoğalmasına sebebiyet verebilir.

  • Vajinal mantar belirtileri nelerdir?

Özellikle genital bölgede kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kızarıklık, şişme, idrar yaparken yanma gibi şikayetler görülür. Mantara bağlı vajinal akıntılar koyu kıvamlıdır ancak rengi açıktır. Kötü kokusu yoktur, süt kesiği gibi görünür. İç çamaşırında birikebilir veya tuvalet sonrası temizlik sırasında fark edilebilir.

  • Vajinal mantardan korunma yolları nelerdir?

Vajinal mantardan korunmak için aşağıdaki önlemleri almak faydalı olacaktır.

  1. Pamuklu iç çamaşırı giyin ve her gün değiştirin.
  2. Vajinal temizlik için sadece su kullanın.
  3. Tampon kullanımını mümkün olduğunca azaltın.
  4. Adet olduğunuzda hijyenik pedi sık değiştirin.
  5. Vajinal temizlikte sabun veya parfüm kullanmayın.
  6. Eğer doktorunuz önerirse eczanede satılan vajinal temizlik jellerini tercih edin.
  • Vajinal mantar tedavisi nasıl yapılır?

Vajinal mantar, basit bir kadın hastalığı değildir. Mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmeli, mantara neden olan bakteriler ve enfeksiyon temizlenmelidir.

Rahim ağzı kanseri veya servisk yaraları bazen enfeksiyon üretip vajinal mantara sebep olabilir. Bu durumda mutlaka smear testi yaptırılmalı ve nedeni iyi tespit edilmelidir. Tedaviye başlandığında yarım bırakılmamalı ve mutlaka doktor kontrolünde devam edilmelidir.

  • Vajinal mantarın bitkisel tedavisi var mıdır?

Halk arasında vajinal mantara iyi gelen bitkisel tedavilerden bahsedilmektedir. Örneğin, sirkeli suyla silmek veya soğan suyu içmek gibi… Elbette, doğada şifa vardır ancak herkesin hastalığı kendine özeldir ve sebebi çok farklıdır. Bazı kadınlarda vajinal mantar temizlik yetersizliğinden dolayı olurken bazı kadınlarda tampon kullanımından dolayı olabilir. Bu yüzden, bitkisel tedavi yöntemleri riskli olabilir. Size en yakın hastane veya kadın sağlığı merkezine giderek gerekli test ve tedavileri yaptırmanızı tavsiye ederiz. Sağlık ihmale gelmez!