Prof. Dr. Yücel Karaman tüp bebek tedavisinde kadının yaşı ve önemi hakkında bilgi verdi.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok faktör bulunur. Bu faktörlerin içinde en önemlisi kadının yaşıdır. Kadın, belirli bir yaştan sonra doğurganlık yetisini kaybetmeye başlar. Yumurta sayısı ve kalitesi azalır. Bu sebeple de gebelik için şans gittikçe azalır. Bu sebeple tüp bebek ile çocuk sahibi olmayı düşünenlerin, ‘’nasılsa tüp bebek yaptıracağım.’’ Düşüncesine kapılıp, çocuk sahibi olma yaşlarını ertelememeleri gerekir.
Tüp bebek tedavisi ile yumurta hücresi ve sperm hücresi vücut dışında, laboratuar ortamında birleştirilir. Ardından oluşan embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir ve gebeliğin oluşması beklenir.
Tüp bebek tedavisi sayesinde birçok çiftin yüzü gülmüştür. Geliştirilen yöntemler, ilaç sektörünün ilerlemesi gibi olumlu faktörler sebebiyle hem tüp bebek tedavisi kolaylaşmış hem de başarı oranları arttırılmıştır. Tüp bebek tedavisindeki ilerlemeler sayesinde kısırlık sorunlarının %80’ine çözüm bulunabilmektedir. Ancak bazı durumlarda çözüm ne yazık ki mümkün değildir. Bunlardan biri de yaş sorunudur.
Kadının yaşı tüp bebek tedavisini nasıl etkiler?
Kız çocukları, 1-2 milyon yumurtalık rezervi ile dünyaya gelir. Bu rezervler, adet görme yaşına kadar 300 bine kadar düşer. Menopoz dönemine kadar da düşmeye devam eder. 37 yaşından sonra ise bu hız, artar. Yaş ilerledikçe yumurtaların kalitesi ve sayısı da azalır.
Bir kadının gebelik için en uygun yaşı 25-34 yaş arası olmaktadır.
40 yaş ve üzeri kadınlarda tüp bebekle gebe kalması şansı ancak yüzde 20’dir.
Tüp bebek tedavisinde de, normal gebeliklerde de 35 yaşından sonra bebek sahibi olma şansı hızla düşer. 40 yaşından sonra ise bu şans belirgin bir şekilde azalmıştır.
Tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşması ise kadından sağlıklı yumurtalar elde edilmesi gerekir. Yumurtalıkları fonksiyonunu kaybetmiş, yumurta kalitesi ve sayısı azalmış kadınlarda tüp bebek ile gebe kalma şansı düşer. Bu sebeple de tüp bebek tedavisinde en önemli faktör olarak karşımıza kadının yaşı çıkar.
Kadın, doğurganlık yetisini 35 yaşından sonra kaybetmeye başlar. Bu kayıp 38 yaşından sonra ivme kazanır. Tüp bebek tedavisi ile 40 yaş ve üzeri kadınlarda gebelik şansı yüzde 20 olmaktadır. Normalde ise, tüp bebek ile gebelik şansı %60’lardan daha yukarıları dahi çıkabilir.
Bunun dışında yaşın ilerlemesi ile beraber gebelik gerçekleşse dahi gebeliğin düşük ile sonuçlanma riski bulunur. Rahim içi ile alakalı yapışıklıklar da başarı oranını önemli ölçüde düşüren ve çözümü nispeten daha güç olan sorunlardır.
Bütün tüp bebek tedavilerinde başarı şansı: kadının yaşı, embriyo kalitesi, yumurtalık rezervi ile doğrudan ilişkilidir.
Kimi zaman oldukça kaliteli embriyolar transfer edilse dahi gebelik gerçekleşmeyebilir. Bu durumda da rahim içi meydana gelen sorunlar akla gelmelidir. Bu sebeple de histeroskopi araştırılması yapılmalıdır.