mutlu-hamile-kadin

Anne baba olmak isteyen ailelerin başvurduğu tüp bebek tedavisinin öncesinde nasıl hazırlıklar yapmak gerekir, hangi noktalar önemlidir? Soruların cevabı için Prof. Dr. Bülent Tıraş’a danıştık ve tüp bebek öncesi nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Tüp bebek tedavi yöntemleri günümüzde en çok başvurulan yöntemlerden biridir. Her 100 çiftten 15’i kısırlık sorununda mustariptir. Bu sebeple tüp bebek tedavisi öncesi bilinmesi gerekenler, birçok çifti ilgilendiren bir konudur.

Tüp bebek tedavisi yalnızca tıbbi yardımlarla başarıya ulaşılabilen bir yöntem değildir. Bu konuda anne ve baba adayının da uğraş göstermesi, yediği yemeklerden, giydikleri çamaşırlara kadar dikkat etmesi gerekir. Her ufak ayrıntı tüp bebek başarı şansını etkileyebilir. Bu sebeple anne ve baba adayının tedaviye aktif olarak katılması gerekmektedir.

Tüp bebek tedavisine karar verildiği an, anne ve baba adayının ilk yapması gereken tedavi hakkında detaylı bir araştırma yapmaktır. Tedavi hakkında yeterli bilgi sahibi olunmaz ise, tedavinin gidişatı farkında olunmadan bozulabilir. Yapılacak kişisel araştırma sayesinde doktor ve ekibinin tüp bebek tedavisi ve gidişatı ile ilgili söyledikleri daha net bir şekilde anlaşılabilir. Anne ve baba adayı tedaviye bilmeyerek sekteye uğratabilecek durumlardan da kaçınmış olur.

Anne ve baba adayı tedaviye başlamadan 3 ay önce sigara kullanımını bırakmalıdır. Sigara, hem anne adayının hem de baba adayının üreme organlarını kötü etkileyerek tedavinin başarı şansını düşürebilir. Özellikle baba adayının sperm kalitesini düşerek döllenme şansının azalmasına sebep olur.

tatli-bebek-2

Anne ve baba adayı tedaviye başlamadan 3 ay önce alkol kullanımını da bırakmalıdır. Tedavi sürecinde ve mümkünse sonrasında alkol ve sigara kullanmamalı, anne adayı sigara dumanına maruz kalabileceği herhangi bir ortamda dahi bulunmamalıdır.

Baba adayı tedavi süresince sıkı çamaşırlar giymemelidir. Sıkı iç çamaşırları ısıyı arttıracak ve sperm kalitesini olumsuz etkileyecektir.

Anne ve baba adayı tedaviye başlamadan 3 ay öncesinde sauna, hamam, kaplıca, buhar odası gibi ortamlarda bulunmayı bırakmalıdır. Aşırı sıcak ortamlar anne adayında yumurta kalitesini, baba adayında ise sperm sayı ve kalitesini etkileyecektir.

Baba adayı şayet ağır egzersizler ve yoğun tempolu sporlar yapıyor ise, bu durumun da düzeltilmesi gerekmektedir. Ağır tempolu egzersizler, sperm sayı ve kalitesini olumsuz etkiler. Bu sebeple tedaviden 3 ay önce egzersiz yapılmasının bırakılması ya da hafif tempolu egzersizler yapılması gerekir. 

Anne adayının tedaviden önce ve tedavi süresince yediklerine dikkat etmesi ayrıca önemlidir. Anne adayı ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin, protein ve folik asit gereksinimlerini karşılamalıdır. Vitamin ve mineralleri haricen almamalı, besinlerden temin etmelidir. Bu konuda tek istisna folik asittir. Folik asit, haricen farklı bir formda takviye olarak alınabilir.

anne-bebek-fircalama-2

Doktora başvurmadan önce geçirilmiş tüm hastalıklar, cerrahi girişimler, cinsel hastalıklar, karşılaşılan sorunlar doktora ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır.

Anne ve baba adayının cinsel ilişki düzenlerini nasıl kuracaklarını ya da ne zaman cinsel ilişkide bulunup bulunmayacakları konusunda doktorlarına danışmaları gerekir. Tedavi süresince cinsel ilişkide bulunmanın sakıncalı ya da gerekli olduğu zamanlar vardır. Bu sebeple hasta güvenebileceği ve rahat edebileceği bir merkez tercih etmelidir.