- Tiroid hastaları nasıl kilo verir?
Tiroid bezlerinin yetersiz çalışması sonucu metabolizma yavaşlar. Hormonların az salgılanması nedeniyle yorgunluk, kilo vermede zorluk ve yavaş metabolizma sorunları ortaya çıkabilir. Tüm bu etkenlere rağmen doktor kontrolünde ilaç kullanımı, doğru beslenme ve egzersizle tiroid hastaları kilo verebilir. Sağlıklı yaşam koçu Arzu Karabulut, tiroid hastaları için zayıflama ve beslenme önerileri sunuyor. Her gün içip fayda görebileceğiniz bitki çayı tarifi veriyor.
Tiroid hastalarında genel gözlemim şudur: Bazı hastalar, doktorun fikrini almadan ilaca başlıyor veya doktordan habersiz ilaç kullanmayı bırakıyor. Bu kesinlikle riskli bir davranıştır, sağlığınızı tehlikeye atarsınız. İlaç tedavisinde doktor kontrolünde hareket etmelisiniz.
Fazla kilosu olan bazı tiroid hastaları “ben zaten kilo veremem” deyip kendilerine hazin bir kader seçiyor. Hatta bazıları bunu suistimal edip sağlıksız besleniyor ve açıklama olarak “Bende tiroid var” diyor. Sarsıcı olabilir ama söylemek zorundayım: Bu kendini kandırmaktır! Tiroid hastalığını bahane edip bol bol hamur işi yemek, spor yapmamak, alkol ve sigara tüketmekle sadece kendinizi kandırırsınız. Çevrenizdeki insanlar size inanmaz, fazla kilolarınız size inanmaz. Günün birinde bu kilolara bağlı hastalıklar yaşadığınızda acıları çekecek veya hayatını kaybedecek olan sizsiniz. Bu yüzden, herkesten önce kendinize karşı dürüst olun. Tiroid hastalığına rağmen kilo verebilirsiniz!
Öncelikle ilaç tedavisi yapılmalıdır
Tiroid hastalığı olan veya şüphelenen kişi ilk olarak doktordan yardım almalıdır. Hastanelerin endokrin bölümünde TSH hormon testleri yapılmakta ve vücudun ihtiyaçlarına göre uygun tedaviye başlanmaktadır. Bu oldukça kolay bir testtir, özel veya devlet hastanelerinde hizmet verilmektedir.
Tiroid hastaları nasıl beslenmelidir?
Tiroid hastalarının kilo vermesi mümkündür, buna kesinlikle inanmalısınız! Tiroid hastalarının kilo vermesi ve yaşam kalitesini yükseltmesi için beslenmesinde çok özenli olmalıdır. Tiroid fonksiyonlarının düzenli çalışmasına yardımcı besinleri düzenli olarak tüketmelidir.
- Yumurta: Selenyum ve çinko mineralleri içeren yumurta, tiroid hastalarının kilo vermesinde en büyük yardımcılardan biridir. Uzun süre tok tutma özelliğiyle fazla kalori almanın önüne geçer. Kahvaltıda bir haşlanmış yumurta yiyebilir veya öğle yemeğinde menemen tercih edebilirsiniz.
- Keten tohumu: E vitamini ve Omega 3 yağları içeren keten tohumu, tiroid bezlerinin daha iyi çalışmasına yardım eder. Taze öğütülmüş bir tatlı kaşığı keten tohumunu ikindi vakti ara öğünde yiyebilirsiniz. Bu sayede hem sağlığınız güçlenir hem kilo verirsiniz.
- Ceviz: Tiroid bezlerinin daha iyi çalışmasında selenyum minerali rol oynar. Bu sistemi güçlendirmek için selenyum içeren cevizi, düzenli olarak tüketebilirsiniz. Örneğin, kahvaltıda 2 tam ceviz yiyebilir veya akşamüstü ara öğününde 1 bardak tarçınlı süt ve 2 tam ceviz tercih edebilirsiniz.
- Zeytinyağı: E vitamini içeren zeytinyağı, selenyum minerallerinin vücutta kullanımında belirleyici bir etkendir. Özellikle salatalarda çiğ olarak sızma zeytinyağı kullanmak, sağlık ve kilo verme açısından yararlıdır. Elbette, miktarına dikkat ederek kullanmalısınız: 1 büyük kase salata için 1 tatlı kaşığı zeytinyağı uygundur.
Tiroid hastaları metabolizma hızını nasıl yükseltir?
Metabolizma hızını yükseltmenin en garanti yolu, egzersiz yapmaktır. Biliyorum, kendinizi yorgun hissettiğiniz için egzersiz yapmaktan kaçınıyorsunuz. Ancak zaten, durumunuzun asıl sebebi bu: Hayatınızda hareket ve spor olmaması… Tiroid hastalarının kendilerini daha enerjik, mutlu hissetmesi ve metabolizma hızını yükseltmesi için spor yapması gerekmektedir.
- Örneğin, her gün en az 25 dakika açık hava veya evde yürüyüş yapabilirsiniz.
- Hareketli bir müzik açıp evde dans edebilir veya dans kursuna yazılabilirsiniz.
- Bir spor salonuna üye olup pilates, zumba, fitnes yapabilirsiniz.
Tiroid bezlerine faydalı besinler nelerdir?
Yukarıda belirttiğim gibi selenyum ve E vitamini, troid bezleri için faydalıdır. Bu sebeple, beslenmenizde selenyum içeren besinlere ağırlık vermek hem hastalık etkilerini azaltacak hem de kilo vermenize yardımcı olacaktır.
- Yumurta
- Mantar
- Esmer pirinç
- Yulaf
- Soğan
- Balık
- Sarımsak
- Tam tahıllar
Tiroid hastaları neler yememelidir?
Tiroid bezlerinin çalışmasını olumsuz etkileyen bazı yiyecek ve içecekler vardır. Bunları yememelisiniz. Aksi takdirde tiroid hastalığının olumsuz etkilerini daha fazla görürsünüz ve kilo veremezsiniz.
Çikolata: Tiroid hastaları için çikolata son derece zararlıdır! Fazla kalorili olması bir yana, vücutta selenyum kullanımını olumsuz etkiler. Zaten vücudunuzun selenyuma ihtiyacı varken, çikolata yiyip onu zor durumda bırakmak çok zararlı bir davranıştır. Bitter ve sütlü çikolata fark etmez, eğer tiroid hastalığınız varsa, kısıtlı miktarda yemelisiniz. Örneğin, haftada 2 küçük kare çikolata gibi…
Beyaz un ve şeker: Günümüzde beyaz un ve şeker doğallığını kaybetmiştir. Kimyasal işlemlere maruz kalmıştır. Kansere, şişmanlamaya sebep olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Metabolizma hızı üzerinde yavaşlatıcı etkisi vardır. Tiroid hastalarının metabolizması yavaşladığı için üzerine beyaz un ve şeker tüketmek, hastalığı ve fazla kiloyu artırır. Bu yüzden ilk olarak, bu tür besinlerin tüketimini azaltmalısınız.
Sigara ve alkol: Vücutta serbest radikallerin üremesine sebep olan sigara ve alkol, tiroid hastaları için son derece zararlıdır. Tiroid bezlerinin daha yavaş çalışmasına sebep olur, kilo vermeyi engeller. Yapacağınız en doğru hamle sigarayı azaltarak bırakmak ve alkolün her türlüsünden uzak durmaktır. Bu arınma, kendinizi daha sağlıklı, mutlu ve formda hissetmenize güçlü bir şekilde yardım edecektir.
Guatrojenik besinler: Brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal, kırmızı turp ve şalgam gibi besinler çiğ olarak ve aşırı miktarda tüketildiğinde tiroid bezlerini olumsuz etkiler. Ancak bunları tamamen kesmenize gerek yok. İyice pişirerek ve haftada 1-2 porsiyon olmak kaydıyla yiyebilirsiniz. Sadece çiğ olmamasına ve miktarına dikkat etmeniz yeterlidir.