tarhana-corbasi-faydalari

Tarhana çorbasının mucize faydaları

Bir kase tarhana çorbasının sağlığınıza mucizevi faydaları olduğunu biliyor musunuz? Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Temiz ile görüşüp tarhananın faydalarını öğrendik ve şimdi siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz!

Tarhana, tam buğday unu veya göce adı verilen kepeksiz buğday yarması ile yoğurt, maya, domates, biber ve soğan gibi çeşitli sebzelerle nane, dereotu ve çörtük gibi çeşitli aromalı otlar ve tuz eklenip yoğrularak elde edilir. Tarhana hamuru 1-5 gün süreyle fermantasyona bırakılması ve ardından kurutulmasıyla elde edilir. Sağlıklı, sindirimi kolay, beslenme değeri yüksek ve dayanıklı geleneksel bir fermente Türk gıdasıdır.

Tarhana çorbasının sağlığa faydaları nelerdir?

Ev yapımı tarhana, yüksek oranda lif, vitamin, mineral ve protein içerir. Bu özellikleriyle yüksek kolesterol, kalp krizi, kolon kanseri, obezite, yüksek tansiyon, hemoroid ve damar hastalıklarının azaltılmasında etkilidir.

Tarhana hangi hastalıklara iyi gelir?

Tarhana, vücudumuzu mikroplara karşı koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin, mineraller içerir. Grip, kansızlık, yorgunluk, kabızlık, adet düzensizliği ve kemik erimesi gibi hastalıkları iyileştirici faydası vardır.

12626171_10153471700607903_646464915_n
Genel yayın yönetmenimiz ve temiz yaşam koçu Arzu Karabulut, sık sık tarhana çorbası pişiriyor. Sofrasından bir örnek kareyi görebilirsiniz 🙂

Tarhana nasıl tüketilmelidir?

Tarhana çorbası, besleyiciliği ve doyuruculuğu çok yüksek bir çorbadır. Hem kilo vermek hem sağlığını korumak isteyenler için idealdir. Çorba içindeki probiyotik bakteriler bağırsak sağlığını kuvvetlendirir; hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik gibi sorunları çözmeye yardım eder.

1 kase tarhana çorbası yaklaşık 60 kaloridir. Diyet yapan bireylerin dahi günde 1800 kalori alabileceğini göz önünde bulundurursak, bir öğünde bir kase tarhana çorbası içmek gayet uygundur. Ayrıca, tarhana çorbasını sabah kahvaltılarında veya ara öğünlerde güvenle içebilirsiniz.

[quote_center] Tarhanada un olduğu için yanında ekmek yenmemelidir. [/quote_center]

Tarhana çorbasının lezzetini ve tok tutucu özelliğini artırmak için yağsız kıymayı kavurup ilave edebilirsiniz. Bu haliyle, tek başına bile besleyici bir ana öğün haline gelir.

Tarhana kabızlığa ve sindirime iyi gelir mi?

Gıdalarla alınan proteinlerin vücuda yararlı olabilmesi için ilk aşamada mide ve bağırsaklarda sindirilerek aminoasitlere kadar parçalanması gerektiğini kaydeden Temiz, ”Aminoasitler bağırsaklardan kolayca emilir ve vücuda yarar sağlar. Sindirilemeyen proteinler ise dışkıyla dışarı atılır ve vücut bu proteinlerden yararlanamaz. Tarhananın bileşimine yoğurt ve bitkilerden kaynaklanarak dahil olan laktik asit bakterileri tarhanadaki proteinleri belli ölçülerde aminoasitlere parçalayarak tarhanayı sindirimi kolay gıda şekline dönüştürür. Böylece aminoasitler tarhana ile vücuda hazır olarak girerler ve bağırsaklardan kolayca emilerek vücuda yarar sağlar. Buna bağlı olarak tarhananın besleme değeri artmış olur” diye konuştu.

tarhana-corbasi-kalorisi
1 kase tarhana çorbası yaklaşık 60 kaloridir. Besin değerleri ise tabloda yer alıyor.

Proteinlerin sindiriminin özellikle bebekler ve yaşlılar için çok önemli olduğuna işaret eden Temiz, bebeklerde sindirim enzimlerinin yetersiz olduğunu, yaşlılarda ise sindirim enzimlerinin çalışmasının yavaşladığını, bu nedenle tarhananın bebekler ve yaşlılar için tüketimi özendirilecek, sindirimi kolay besleyici bir gıdadır.

[wp_ad_camp_2]

Tarhananın tarihi ne zamana dayanır?

Tarhananın Türk kavimleri tarafından çok eski çağlarda üretilip tüketildiğinin tahmin edildiğini kaydeden Temiz, Orta Asya’dan göç eden Türklerle birlikte Anadolu’ya geldiğini ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde de İran ve Irak gibi imparatorluğa yakın komşu doğu ülkelere ve Rumeli üzerinden Macaristan ve Yunanistan gibi batı ülkelerine yayıldığının kabul edildiğini belirtti.

Tarhana çorbası kaç kaloridir, besin değerleri nelerdir?

Tarhana çorbası, B grubu vitaminler, folik asit, potasyum, kalsiyum, fosfor açısından iyi bir kaynaktır. 1 dilim ekmek yerine 1 kepçe tarhana çorbası tüketilebilir.

Besin Değerleri 100 gr. 1 Porsiyon (Orta)

  • Karbonhidrat (g) 5 16.5
  • Protein (g) 2 7.6
  • Yağ (g) 3 10.9
  • Lif (g) 1 1.9
  • Kolesterol (mg) 11 35.8
  • Sodyum (mg) 197 650.3
  • Potasyum (mg) 142 468.9
  • Kalsiyum (mg) 78 258.7
  • Vitamin A (mg) 44 145.7
  • Vitamin C (mg) 6 19.9
  • Demir (mg) 1 1.7

tahin-faydalari-banner