Çay içmek sizin için en büyük keyif olabilir ancak tüketim miktarına dikkat etmiyorsanız sizi bekleyen büyük tehlikeler var! Kabızlıktan ödeme, hamile kalamamaktan böbrek taşlarına kadar siyah çayın zararlarını araştırdık; dikkatle okuyunuz!
Demir eksikliğine sebep olabilir
Aşırı çay tüketimi, demir eksikliği ve kansızlığa sebep olabilmektir. Yorgunluk, kabızlık, üşüme, adet düzensizliği demir eksikliğinin belirtileridir. Eğer, siz bunları yapıyorsanız ilk iş olarak günlük çay tüketimini azaltmalısınız.
Kabızlığa neden olabilir
Düzensiz besleniyor, aşırı miktarda çay içiyor ve su tüketmiyorsanız, kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Siyah çay, bağırsaktaki demir emilimini azaltır ve hareketleri yavaşlatıp kabızlığa sebep olabilir. En iyi yöntem şudur: Her gün bir bardak içtiğiniz çayı azaltın, yerine bir bardak su için. Göreceksiniz günler içinde kendinizi daha dinç hissedeceksiniz ve kabızlık sorunu çözülecektir.
Ödem ve şişkinliğe sebep olabilir
Günde 4 fincandan fazla çay içiyor ve en az 2 litre su tüketmiyorsanız, ödem ve şişkinlik tehlikesi sizi bekliyor! Tartıda sürekli kilo değişimi oluyorsa, bugün giydiğiniz bir kıyafet yarın üzerinize olmuyorsa, bunun sebebi aşırı çay tüketimine bağlı ödem olabilir.
İnsülin direncini artırır
İnsülin direnci hastalığı, karaciğer ve pankreasın sağlıklı çalışmadığının bir göstergesidir. Aşırı miktarda siyah çay içmek insülin direnci hastalığını olumsuz etkiler ve iyileşmesini geciktirir. Bu yüzden, karaciğer hastalığı veya insülin direnci varsa hemen içtiğiniz siyah çay miktarını azaltmaya başlamalısınız.
[wp_ad_camp_2]
Vücudun kurumasına sebep olabilir
Her gün 3 fincandan fazla çay içenler, susuzluk hissetmezler. Oysaki çay, vücudun su ihtiyacını karşılamadığı gibi vücuttaki suyu sünger gibi çekip dışarı atılmasına sebep olur. Susuz kalan vücutta aşağıdaki olumsuz etkiler meydana gelir:
- Kilo verememek
- Yorgunluk ve depresyon
- Selülit ve dolaşım bozukluğu
- Böbrek taşları
- Ödem ve şişkinlik
Eğer sizde bu sorunlardan en az bir tanesi varsa, önce çay içmeyi azaltmalı sonra her gün en az 10 bardak su içmek için kendinizi eğitmelisiniz.
Uyku kalitesini düşürebilir
Genellikle kahvenin uyku kaçırıcı etkisini biliriz ama siyah çayın içindeki kafein nedeniyle, uyku bozukluğuna sebep olacağını gözden kaçırırız. Özellikle akşam saatlerinde içilen çay uyku kalitesini düşürmektedir. Yetersiz uyku aşağıdaki sorunları berabrinde getirir:
- Gün içinde aşırı tatlı isteği
- Sürekli yorgunluk
- Kilo verememe
- Erken yaşlanma
Huzursuzluk ve strese neden olabilir
Demli ve günde 3 fincandan fazla içiyorsanız, sinir ve strese sebep olabilir. Çünkü, çaydaki kafein sinir sistemini aşırı uyardığında huzursuzluk, ruh halinde dengesizlik gibi sorunlara yol açabilir. Kendinizi gözlemleyin, aşırı çay tükettiğiniz günlerde daha sinirli olduğunuzu fark edeceksiniz.
Böbrek taşlarına sebep olabilir
Çayın içeriğindeki okzalat maddesi, böbrek taşlarına veya kum oluşmasına sebep olabilir. Özellikle böbrek taşı hastalığı yaşıyorsanız, siyah çaydan kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Açık çay içebilirsiniz ancak günde en fazla 2 küçük bardak olmalıdır.
Dişlerin sararmasına yol açar
Bembeyaz ve sağlıklı dişlerin en büyük düşmanlarından biri, sık sık ve demli çay içmektedir. Kabul etmek zorlanabilirsiniz ancak bu gerçektir: Siyah çay, dişlerin sararmasına ve leke oluşmasına yol açar. Bu olumsuz etkiyi en aza indirmek için siyah çay içtikten sonra bir bardak suyu ağzınızda çalkalayıp gargara yapın.
Kemik erimesine neden olabilir
Çay, diüretik bir içecektir yani sık sık idrara çıkarıp böbreklerin aşırı çalışmasına neden olur. Ayrıca, idrar ile beraber vücutta daha fazla kalsiyum atılmasına yol açarak kemik erimesi hastalığının daha çabuk ilerlemesine neden olabilir. Bu sebeple özellikle menopoz döneminde tüketimini dikkat etmelisiniz.
Hamile kalmayı zorlaştırabilir
Daha önce belirttiğimiz gibi çay kafein içerir. Bu madde, gebelik ve emzirme döneminde dikkatle tüketilmeldir. Ancak kişi hamile kalmak istiyorsa, olabildiğince uzak durmalıdır.
Alman Hastanesi’nden Diyetisyen Esra Aran siyah çay içenleri uyarıyor:
Kahvaltıda siyah çay içmek, birlikte yenilen peynir ve yumurta gibi besinlerden alınacak faydayı azaltıyor. Bu sebeple kahvaltıda bitki çayı veya çok açık çay içmek daha uygun olacaktır.
Günde 4 fincandan fazla çay içen kişilerde kabızlık, yüksek tansiyon, baş ağrısı, huzursuzluk, uykusuzluk, kilo verememek gibi önemli sorunlar oluşmaktadır.
Yüksek tansiyon hastası, karaciğer hastası ve kabızlık çekenler, üre albümin olanlar çay içmemelidir.
Yüksek Topuklar Öneriyor:
Çay demlerken içerisine çubuk tarçın veya karanfil eklerseniz, zararlı etkilerini azaltabilirsiniz. Üstelik, şeker eklemenize hiç gerek kalmaz. Ancak, şekersiz bile olsa günde 4 bardaktan fazla çay içmelisiniz. Yanında mutlaka büyük 1 bardak su içerek dengeleme yapmalısınız.