Her sivilce aynı şekilde tedavi edilmez. Tedavi şekli kişinin yaşına, sivilcelerin tipine ve şiddetine, görüldüğü bölgeye, daha evvelden kullanılan ilaçlara, iz bırakma potansiyeline ve kişinin genel sağlık durumu ve yaşam şekline göre değişkenlik gösterir. Aynı kişide farklı zamanlarda farklı tedaviler gerekebilir, tedavinin mutlaka dermatolog takibinde sürdürülmesi gerekir.
Sivilceli Ciltte Bakım
Cildin günde 2 kez cilt tipine uygun bir temizleyici ile temizlenmesi gerekir.
Sık temizleme veya fırçalama aknenin kötüleşmesine yol açabilir. Aknede cildin temizlenmesindeki amaç, cilt yüzeyinde biriken ter, yağ, kir ve dökülmüş hücrelerin cildi tahriş etmeden uzaklaştırılması ve kullanılacak tedavilere uygun hale getirilmesidir. Bu amaçla doktorunuzun tavsiye edeceği temizleyicileri kullanmanız uygun olur. Bu ürünler cildin PH’sına uygun ürünlerdir.
Kişinin cilt tipine uygun olmayan kozmetikler sivilce oluşumuna yol açabilir veya var olanı kötüleştirebilirler. Bu nedenle olabildiğince az kozmetik ürün kullanılması önemlidir. Yağsız, su bazlı nemlendiriciler ve makyaj malzemeleri kullanılmalıdır. Komedojenik olmayan (non-komedojenik) ve non-aknejenik ürünler seçilmelidir. Mutlaka her akşam makyaj çıkarılmalı ve cilt önerilen temizleyici ve suyla temizlenmelidir.
Önüne geçmek önemlidir!
Akne tedavisinde oluşmuş sivilceler için yapılacak çok bir şey yoktur, onlar normal seyirlerini tamamlar. Akne tedavisindeki amaç yeni sivilce oluşumunu, gelişebilecek leke ve izleri engellemektir. Akne tedavisi zaman, emek ve sabır ister.
Sivilcelerde 2-3 ay sonunda ilaçlar düzenli kullanıldığı halde düzelme yoksa, ancak o zaman tedavinin değiştirilmesi gerekir. Tedaviden 1-2 hafta içinde sonuç almak beklenmemelidir, aksine bu dönemde sivilcelerde geçici bir kötüleşme bile olabilir.
Akne tipi, şiddeti, yaygınlığı kişiden kişiye farklılık gösterir. Aynı kişide bile zaman içinde farklı tipte ve şiddette sivilce görülebilir. Bu yüzden sivilce tedavisi standart değildir. Her kullanılacak ilacın özellikle kremlerin kullanım amacı, şekli ve süresi birbirinden farklıdır. Bu nedenle sivilce ilaçları paylaşılmamalı veya daha evvelden iyi gelen bir krem sürekli kullanılmamalıdır. Yapılan diğer bir yanlış da sivilce oluştuktan sonra kremlerin kullanılmasıdır.
Pahalı ürün gözünüzü boyamasın!
Dermatologunuz aknenizin şiddet, yaygınlık ve tipine göre reçetenizi planlayacaktır. Kozmetik olarak kullanacağınız ürünler konusunda da yardım almanız faydalı olur. Kozmetikler sivilceleri iyileştirmezler, ancak kötüleştirebilmeleri söz konusudur. Bu nedenle kozmetik seçiminde aranan kriter ünlü veya pahalı ürünler yerine, önerilen akne tedavisine yardımcı, cilt tipine uygun, alerji yapmayacak ürünler olmasıdır. Akneli ciltlerde yapılacak maske, peeling gibi işlemler de dermatologa sorulmalıdır.