Sivilce yalnızca ergenlik döneminde yaşanan bir sorun değildir. Bazı dönemler cildiniz pürüzsüzken, bazen cildinizi bir anda sivilceler basabilir. Peki, sivilce neden çıkar? Yüksek Topuklar ekibi olarak sizler için sivilcenin nedenlerini araştırdık.

Kozmetik ürünler

Kozmetik ürünler yoğun bir şekilde kullanıldığında sivilce oluşumunu tetikler. Bazen ürünün etkisi aylar sonra ortaya çıkabilir. Bu da ürünün cildinize olan yan etkisini gözden kaçırmanıza neden olur. Bu nedenle, cilt tipinize doğru karar vermeli ve ona göre ürünler kullanmalısınız.

Stres

Aşırı stres, sivilcenin başlıca nedenlerindendir. Stres, sivilce oluşumunu tetiklediği gibi, stres altındaki kişi bazen farkında olmadan yüzündeki sivilceyi tırnakla yolup, yara yapabilir. Bunun sonucunda, sivilce cilde yayılır ve ciltte leke bırakır.

Polikistik Over Sendromu

Sivilceler, bazı hastalıkların habercisi olabilir. Kadınlarda yaygın görülen Polikistik Over Sendromu bir başka adıyla yumurtalık kistleri; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabetten kısırlık ve obeziteye, saç dökülmesinden ses kısıklığına, kıllanmaya birçok hastalığa yol açabilir. Bunların yanı sıra, ciltte yağlanma ve sivilceye de neden olur. Böyle bir durumda, mevcut bulgular, hormon tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri ile şüphenizi ortadan kaldırabilirsiniz. Polikistik Over Sendromu tanısı kesinleştikten sonra düzenli beslenme ve egzersizle tedaviyi hızlandırabilirsiniz.

İlaç ve vitaminler

Sivilce, bazı ilaç ve vitaminlerin yan etkisi olarak görülebilir. Özellikle kortizon tedavileri ve B vitamini kullanımı sivilce oluşumunu artırabilir. Bu nedenle sivilceye şikayeti ile dermatoloğa gittiğiniz zaman kullandığınız ilaç ve vitaminleri mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Sağlıksız beslenme

Sağlıklı bir cilt için, sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür. Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine, vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketmeli, bol su içmelisiniz. Yapılan araştırmalar, karbonhidrat tüketiminin de sivilce oluşumunu arttırdığını ortaya koymuştur. 

Cilt yapısı

Cilt yapısı sivilce oluşumunda önemli bir faktördür. Yağlı ciltler, geniş gözeneklere sahiptir. Bu da, sivilceye daha yatkın bir cilt yapısı olduğunu ortaya koyar. Ergenlik sivilcesi erkeklerde, erişkin sivilcesi ise kadınlarda daha sık görülür. Ancak erişkin sivilcesinin iltihaplı olma ve iz bırakma ihtimali daha yüksektir. 

Ergenlik

Ergenlik döneminde, hormonlarda değişiklikler meydana gelir. Buna bağlı olarak ergenlikte olan kişilerin cildinde de bazı değişimler meydana gelir. Bu değişimler derideki yağ miktarı artırır. Yağlanmanın artmasıyla, gözeneklerde birikme ve tıkanma yaşanır. Bu da, bakterilerin üremesi ve iltihapla birlikte sivilceye, siyah noktalara yol açar. Sivilce sorununu, yüz, sırt, omuz ve göğüs gibi yağlı bölgelerde yaşayabilirsiniz.

Sigara

Yapılan araştırmalar sonucu, sigaranın ergenlik sonrası oluşan sivilcelerle doğrudan alakalı olabileceği kanısına varılmıştır. Fazla sigara tüketen kişilerde sivilcenin şiddeti artar. Bu yüzden, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir cilt için sigarayı bırakmalısınız.

Sivilce oluşumunun nedenlerini öğrendiniz.

Yüksek Topuklar öneriyor:

Sivilce yok eden maske tarifleri

Sivilce izlerini geçiren doğal yöntemler

Sivilcelere çözüm için pratik öneriler