Yaşadığınız ilişki içinde şiddet görüyorsanız acilen yardım alın. Bunu kıskançlığın ve dolayısıyla sevginin işareti olarak görmeye çalışmayın.
Sizin için şiddette meyilli olan insanların profillerini ve bunu nasıl anlayacağınızı araştırdım. Böylece evlilik gibi önemli bir karar vermeden önce veya evliliğin içindeyken karşınızdaki kişi hakkında fikir sahibi olmanız kolaylaşabilir. İşte şiddete meyilli insanların temel belirtileri:
Şiddete meyilli kişiler; sinir anlarında kapıları çarpma, eşyaları kırıp dökme, karşısındakini tehdit etme ya da onu duygusal olarak kötü ve zayıf hissettirme gibi yollara başvurabilir.
Suçlu, kontrolü altına almak istediği kişiye fiziksel şiddet uygulamadan önce onu sevdiklerine zarar vermek ile tehdit edebilir.
Suçlu, mağduru kontrolü altına almak için onu ekonomik açıdan zayıf bırakma ya da kendine muhtaç etme yollarına da gidebilir.
Aile içi şiddetin en büyük psikolojik sorunlara yol açan ayağı ise suçlunun mağdura cinsel istismar uygulaması yani mağdurun isteği olmadan onunla cinsel birliktelik yaşamasıdır.
Fiziksel istismar ise kimi zaman bir tokat ya da tekme ile başlayıp karşısındakini boğmaya yeltenme kadar gidebilir.
Şiddete meyilli kişinin madde bağımlılığı onun şiddete başvurmasına ve bunu sürdürmesine neden olan diğer temel etkenlerdendir.
Eşiniz tarafından şiddete uğruyorsanız ve evi terk etme kararı aldıysanız şunlara dikkat edin:
Sizi daima güvende tutacak gizli bir planınız olsun.
İçinde kıyafetlerinizin, nüfus cüzdanınızın, paranızın ya da kredi kartınızın, önemli evraklarınızın bulunduğu bir çanta hazırlayın ve onu evinizde ya da iş yerinizde gizli bir yere saklayın.
Suçlunun haberi olmayan gizli bir banka hesabı açtırın ve ihtiyacınız olacak parayı oraya yatırın.
Yardım almak ya da yardım almayı kabullenmek atmanız gereken ilk adım olmalı. Ailenizden biri, güvendiğiniz bir arkadaşınız, bir doktor ya da yardım merkezlerinden birine yaşadıklarınızı anlatın ve destek isteyin. Biriyle konuşmak rahatlamanızı ve derhal harekete geçmenizi sağlayacaktır.
Yasal haklarınızı öğrenin. Yardım için polise danışmaktan asla çekinmeyin.
Acil durumlarda arayabileceğiniz ya da yanlarına gidebileceğiniz kişiler olsun.
Çocuklarınız varsa kavga anında duruma müdahale etmemeleri gerektiğini söyleyerek onları da maruz kalabilecekleri şiddetten koruyun.
Aile içi şiddet, ülkemizde çok yaygın bir şekilde yaşanan bir durumdur. Aile içi şiddetten dolayı en başta kadınlar ve çocuklar zarar görmektedir. Aile içi şiddete maruz kalanların, içinde bulundukları durumdan nasıl kurtulacaklarını, ne gibi haklarının olduğunun bilincine varmalarının önemi çok büyüktür.
Şiddete maruz kaldıysanız ne yapmanız gerekiyor?
Aile içi şiddete maruz kalanlar, aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan yardım alabilirler:
İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri
Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı
Sağlık Kuruluşları
Polis Merkezleri, Jandarma Karakolları
Cumhuriyet Savcılığı
Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri
Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kuruluşları
Kadın Sivil Toplum Kuruluşları
Eğer şiddete uğrayan bir genç iseniz mutlaka aile bireylerinize ya da okulunuzdaki öğretmenlerinize durum hakkında bilgi verin.
Candan Ünal
Yüksek Topuklar Aşk & İlişkiler Editörü
candan.unal@yuksektopuklar.net
Twitter: @candanunal
Facebook: www.facebook.com/candanunalaskveiliskiler
NASIL BİR YORUM DAHİ YAZACAĞIMI DAHİ BİLEMEDİM ÇÜNKÜ BENDE ŞİDDET GÖRDÜM EŞİMDEN AYRILDIM.. BÖYLE ERKEKLERE BİZE VURDUKLARI GİBİ ANELERİNE KIZ KARDEŞLERİNE VE KIZ EVLATLARINA VURMASINI İSTEMELİYİZ ÇÜNKÜ BİZ ANNEYİZ KIZ KARDEŞİZ KIZ EVLADIZ 🙁