Şeker hastalığı, toplumda en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Kişinin yaşam şeklini de olumsuz etkileyen bu hastalıkta artık ameliyat imkanı var.
Şeker hastalığı, toplumda en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Kişinin yaşam şeklini de olumsuz etkileyen bu hastalıkta artık ameliyat imkanı var. Siz değerli okuyucularımız için Dr. Tuğrul Demirel ile görüştük. Dr. Tuğrul Demirel, şeker hastalığı ameliyatı hakkında bilgi verdi.
Şeker hastalığı ameliyatı, diğer bir adıyla ileal interpozisyon; hastanın şeker hastalığını kontrol etmekte güçlük çektiği ve şeker hapları, insülin tedavisine rağmen şekerin hala yüksek olduğu durumlarda oldukça faydalı olan bir sindirim sistemi cerrahisidir. Diyabet için, ileal interpozisyon bilinen bütün tedavilerden daha etkindir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı (İleal İnterpozisyon) Nedir?
İleal İnterpozisyon yani Şeker Hastalığı Ameliyatı metabolizmanın yeniden düzenlenmesini sağlar.
Şeker ameliyatı nedir?
Şeker Hastalığı Ameliyatı ile, ince bağırsağın bitiş bölümü ile başlangıç bölümünün yerlerinin değiştirilmesi işlemi uygulanır. Bu uygulamanın asıl amacı, ince barsaktan GLP-1 ismi verilen hormonunun salgılanmasını arttırmayı sağlamaktır. GLP-1 hormonu, insülin etkisini çoğaltır. Bunun yanında pankreasın insülin üretimini sağlar. İnce bağırsağın bitiş bölümüne ”ileum” denir.
Şeker Hastalığı Ameliyatında yalnızca ileumun yeri değişmez. Şeker Hastalığı Ameliyatının etkisini arttıracak şekilde hormon değişiklikleri sağlamak için, midenin bir bölümü de çıkartılır. Çıkartılan bu bölüm açlık hormonu salgılanan ghrelindir. Şeker Hastalığı için yapılan cerrahi müdahalede amaç, midenin hacmini küçültmek değildir. Açlık duygusunun tetiklenmesini sağlayan, hormonunun salgılanmasını azaltmaktır. Ayrıca bknz: http://www.tugruldemirel.com/seker-hastaligi-ameliyati
Şeker hastalığı ameliyatı nasıl yapılır?
Bu ameliyatla, insülin hormonunun önünde olan doku direnci meydandan kalkar ve ince bağırsakların besin ile temas etme sıralamasında bir değişiklik yapılır. Şeker Hastalığı Operasyonu sonrasında, ince bağırsaklardan salınan açlık hormonu, GLP-1 uyarılır. GLP-1 hormonu, insülin üretimi için işlev görev ve pankreasta bulunan beta hücrelerinin sayısını arttırır. Bu sayede tek tek her hücrenin insülin üretme potansiyelini arttırır.
Dİyabet hastaların büyük bir genelinde ameliyat sonrası normal kan şekeri seviyesine ulaşılır. İleal İnterpozisyon, yani şeker hastalığı, hastanın diyabetini ve diyabetin yol açtığı yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi ciddi sorunları kontrol altına alır. Şeker hastalığı ameliyatı olan hastaların yüzde 90’ı ilaç ve insülin tedavilerini bırakır.
Şeker Hastalığı Ameliyatı sonrasında hastalarda meydana gelen değişim ve iyileşme oldukça hızlı ve fark edilebilir biçimdedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatının (İleal İnterpozisyon) Metabolik Sendrom’a Etkisi Nedir?
Metabolik Sendrom; şeker hastalığı, ağır kalp hastalıkları, felç ve kansere sebep olan sorunları ifade eder. Kişinin insülin direncişnin fazla olması hayati tehlikeye yol açan, kalp krizi riskini arttıran bir durumdur. Bu durumda, vücut, enerji kullanımını sağladığı yolları değiştirir. Daha fazla yağ metabolizmasını kullanır. Bu sebeple de yağ birikmeye başlar. Bu, normal olmayan bir yağ depolanmasıdır. Bu yağlanlamarın başında da damar duvarları ve hücreleri vardır. Boyun damarlarında ve kalp damarlarında oluşan yağlanlanmalar ve tıkanmalar sebebiyle kalpte beslenme yetersizliği oluşur. Kalp kasları, beslenemediği zaman bir anda olan ve ölüm tehlikesi bulunduruan kalp krizleri görülebilir. Şeker hastalarının kalp krizi riski, normal göre 20 misli fazladır. Bu riskler, Şeker Hastalığı Ameliyatı ile yok edilebilir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı, hastanın metabolizmasında meydana gelmiş ve geri döndürülebilen bütün sorunları düzeltir. Hastanın yaşam süresini kısaltacak ekenlerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Şeker Hastalığı Ameliyatının sonuçları kısa sürede fark edilebilir. Bu sonuçlar herhangi bir tedavi yöntemiyle kıyaslanamayacak kadar başarılı ve etkindir. Bu başarısının esas sebebi ise, uzun vadede diyabet komplikasyonlarının meydana çıkmasını durdurabilmesinde yatar.
Şeker hastalığı sonrası yaşam
Şeker Hastalığı Ameliyatı ardından hastanın kan şekerindeki dalgalanmaların meydandan kalkar. Şeker hastalığı tedavisindeki asıl hedef, uzun dönemli ve devamlı olarak kan şekerinin kabul edilebilir düzeyde kalmasıdır. Organ hasarları, kan şekeri sık sık olarak, bir anda yükseliyor ve bir anda düşüyor ise erken dönemde ve ciddi şekilde meydana gelir.
Ameliyatın Faydaları
*Şeker Hastalığı Ameliyatı ile uzun dönemli organ hasarlarının önüne geçilmiş olur.
*Şeker Hastalığı Ameliyatı, kan şekeri değişimlerini, bütün tedavi yöntemlerinden daha etkin şekilde düzenler.
*Kan şekerinin devamlı yüksek olmasının önüne geçer.
*Şeker hastalığının belirtilerini yok eder.
*Kişinin hayat kalitesi artar.
Şeker hastalığının yol açtığı problemler ve hastalıklar sebebiyle hastanın yaşam kalitesi düşer. Sosyal hayatı, cinsel hayatı, iş hayatı olumsuz etkilenebilir. Hasta, bu sorunlarını doktoruyla konuşmaya çekinir. Şeker ameliyatı ile, tüm bu olumsuz durumlar ortadan kalkar.
Şeker ameliyatı için, insülü rezervlerinin yeterli olması, organlar hasarlı ise geri döndürülebilir durumda olması gerekir.
Şeker hastalığının dezavantajları
Şeker hastalığı nedeniyle meydana gelen damar hasarı hasebiyle, özellikle diyabetik ayak yaraları ve geçmeyen ülserler nedeniyle hayat kalitesi düşer. Kişi hayatını rahat bir şekilde sürdüremez. Böbrek yetmezliği sebebiyle diyalize giren 10 hastanın 5’i sadece şeker hastalığı kontrol altına alınmadığı için ömür boyu diyazlize girmek zorundadır.
Şeker hastalığı, genellikle retina tabakasında hasara yol açar. Dünyadaki tüm ülkelerinde,en yaygın olarak tedavi ile önlenebilecek olan körlüğün nedeni şeker hastalığıdır. Şeker Hastalığı Ameliyatı, bu sorunları tamamen kontrol altına alarak, problemleri düzeltir. Ameliyat ardından kişinin metabolizması oldukça hızlı bir şekilde değişir ve normal olarak seyreder. Şeker hastalığı belirtilerini ortadan kaldırır. Şeker hastası olan birey, yeniden normal bir hayat sürme şansı bulur.
Kaynak : http://www.tugruldemirel.com