Uzun saat aç kalarak oruç tutmak, ağız kokusuna sebep olabiliyor. Ancak, merak etmeyin: Oruçluyken ağız kokusu gidermenin yolları var. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ağız kokusu ve kuruluğunu gidermek için maydanoz ve nanenin faydalarını anlatıyor. Ayrıca, Ramazan’a özel olarak ağız kokusunu gideren öneriler sunuyor.
Maydanoz, nane, zencefil, dereotu, adaçayı, tarçın, yeşil çay, okaliptus, kakule, kişniş de ağız kokusuna iyi gelir. Kimi çiğ şekilde çiğnendiğinde, kimisi de çay şeklinde demlenip içildiğinde ağız kokusunun önüne geçer.
Maydanoz, C vitamini içeriğiyle
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yağ yakmayı hızlandırır.
- Ödem söktürmeye yardım eder.
- Dinçlik ve enerji verir.
[quote_center]Sahurda bir bardak soğuk süt ağız kokusunu azaltır.[/quote_center]
İftardan veya sahurdan sonra dişler fırçalanmıyorsa gıda artıkları ağız kokusuna neden olur. Uzun süre temizlenmeyen ağızda, diş eti iltihabı başlar ve bu iltihapda kokuya neden olur. İftardan ve sahurdan sonra yemek artıklarını uzaklaştırmak için dişler mutlaka en az iki-üç dakika fırçalanmalı. Sonrasında da diş ipi ve gargara kullanılmalı.
İçinde alkol olan ağız gargaraları, ağız kuruluğunu daha da arttırır. Dişleri fırçalamayıp sadece gargarayla diş üzerindeki plağı uzaklaştırmaya çalışmak son derece yanlış. Ağız kokusunu gidereyim derken daha fazla ağız kokusuna neden olunur. Oruçluyken su yutmamak şartıyla gün içinde ağzın çalkalanması da bakterileri ve ağız kokusunu azaltır.