Dünyanın en güzel çiçeklerinden biri orkidedir… Çiçek açması, canlı görünmesi için orkide bakımının püf noktalarını bilmeniz gerekir. Doğru bakım yöntemleri sayesinde orkideniz yıllarca sizinle yaşar, hayatınıza güzellik katar… ‘Yüksek Topuklar’ ekibi olarak, evde orkide bakımı yapmanın püf noktalarını sizinle paylaşıyoruz.

Orkide dünyasına yeni katılmışsanız, hassas bir bakım gerektiğini biliyorsunuzdur. Ancak, onlardan korkmanıza gerek yok. Zaman içerisinde pratik yaparak orkidenizin dilini çözebilir, tam istediği gibi bakım yapabilirsiniz. Karşılığını size güzel çiçekleriyle, huzur veren görüntüsüyle sunacaktır.

Esasında orkide bakımının 3 temel adımı vardır:

  • Sulamak: Orkidelerin doğada 22.000’den fazla farklı türleri olsa da hafta bir iki kez sulamak yeterli olacaktır.
  • Işık: Orkideler pencere önünde durmayı sever, eğer güzel bir güneş ışığı alırsa, canlılığını korur.
  • Beslenme: Haftalık düzenli beslenme ve orkide gübresi kullanarak evde orkide bakımını kolayca yapabilirsiniz.

Orkide alırken nelere dikkat etmeli?

Çiçekçilerde çok farklı tür ve boyutlarda orkide vardır. Eğer evde veya ofiste yetiştirmek üzere orkide alıyorsanız, bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir.

Tomurcukları olan ancak tamamıyla açmamış orkideleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede daha uzun süre canlı kalacak ve yeni çiçekler açacaktır.

Orkide yapraklarının sağlıklı olması çok önemlidir. Eğer yaprakları üzerinde leke varsa, kurumuşsa çok fazla güneşe maruz kalmış alabilir. Bu da orkidenin ömrünü kısaltır. En iyisi, lekesiz ve canlı yaprakları olan orkideler almaktır.

Şeffaf saksıda satılan orkideler, köklerini kontrol etmek açısından yararlıdır. Kararmış kökleri olan orkidelerin bakımı zordur, alırken kahverengi tonlarda olmasına dikkat edin.

Orkide evde nerede durmalıdır?

Orkide nazlı bir çiçektir, mutlaka bulunduğu yeri sevmesi gerekir. Genellikle pencere önüne yakın, güneş alan noktalar orkide için uygun olacaktır. Haftada bir kez bulunduğu yere göre tepkilerini gözlemleyin, eğer çiçekleri soluyorsa veya yaprakları kuruyorsa orkidenin yerini değiştirebilirsiniz.

Orkide hangi sıcaklıkta olmalıdır?

Orkidenin yaşadığı ortamda hava sıcaklığı oldukça önemlidir. Özellikle kış mevsimindeyseniz, arada bir evi veya ofisi havalandırıp temiz havayla dolmasını sağlamak orkide bakımı açısından yararlıdır. Gündüzleri 23 derece, geceleri ise 18 derece genelde orkideler için uygun sıcaklıktır.

Orkide nasıl sulanır?

Orkide bakımında sulamanın önemli bir yeri vardır. Genellikle, haftada bir veya iki kez sulamak yeterli olacaktır. Ancak, bu orkidenin boyutuna ve saksısına göre değişkenlik gösterebilir. Toprağını kontrol edin, hafif nemli kalmasına özen gösterin. Aşırı derecede sulamak köklerini çürütür, susuz bırakmak ise orkidenin kurumasına neden olur. Bu yüzden dengeli sulama çok önemlidir.

Orkide beslenmesi nasıl yapılır?

Çiçekçilerde ve marketlerde orkide gübreleri satılmaktadır. Özel hazırlanan bir orkide besinleri sayesinde her daim canlı çiçekleri olacak ve uzun yıllar sizinle kalacaktır. Orkide bakımı için satılan solüsyonları bir miktar suyla karıştırıp buz kalıplarına doldurun. Buz küpleri olması için buzluğa yerleştirin. Ardından orkidenin toprağına bu küpleri koyun. Bu sayede solüsyonu yavaş yavaş eriyecek ve zarar vermeden orkideyi besleyecektir.