Evlenmeye karar verdiğinde, aynı zamanda ailelerin de nikahını kıyarsın. Senin durumuna çok benzeyen örnekler, pek çok evliliğin başında yaşanmıştır.
Nişanlılık süreci, çiftlerin kendilerini toplamaları, evliliğe adım atmadan önce, maddi ve manevi hazırlık yapmaları için geçirilen bir süredir. Nişanlının askerden geldikten sonra, baş başa verip konuşursunuz. Bu evlilikten ne beklediğinizi, bu tarz sorunları nasıl aşabileceğinizi şimdi konuşmanız çok önemlidir.
Öncelikle onlar nişanlının ailesidir. Sevmek zorunda değilsin ancak saygı göstermelisin. İnsanların iyi ve kötü tarafları vardır. Müstakbel kayınvaliden de bu konuda sana göre hatalı davranıyor olabilir. Onu anlamak durumundasın.
Evliliğiniz boyunca başkalarına güvenerek hareket edemeyeceğine göre, şimdiden iki kişi olarak bu yükün altından kalkıp kalkamayacağınıza kara vermelisiniz. Sen çalışıyor musun, bilmiyorum. Eğer bu evlilik için paraya ihtiyaç varsa ve gerçekten o şahsı seviyor, hayatının geri kalanını onunla geçirmek istiyorsan, sen de elini taşın altına sokmalısın. Nişanlının askerde olduğu bu sürede çalışıp, biraz para biriktirebilirsin.
Senin ailene gelince, eğer senden bu tarz hareketler görürlerse, onlar da sevdiğine ve evliliğin için fedakarlıkta bulunmaya hazır olduğunu anlarlar. 5 yıldızlı bir otelde düğün yapmak zorunda değilsiniz. İkinizde oturup ailelerinizle konuşur, o düğüne harcayacağınız parayı, hayatınızı kurmak için harcamanın çok daha mantıklı olduğuna karar verdiğinizi söylersiniz.
Nikah dairesinde bir nikah yapar, sonra belki çok yakın insanlarla bir akşam yemeği yersiniz. Senin ailen de, karşı tarafla görüşmek zorunda değil. Sadece nikah günü bir araya gelir ve nezaket icabı selamlaşırlar. Sonra siz evinize geçtiğinizde, artık hayat ikinizindir.
Elbette, gönül ailelerin iyi anlaşmasını ister. Ancak siz arada doğru köprü olmalı, iki aileyi mümkün olduğunca kaynaştırmaya çalışmalısınız. Elinizden geleni yapar ve yine de sonuç alamazsanız, o zaman yapılacak bir şey yoktur. Herkes kendi ailesiyle görüşür ve karşı tarafı buna mecbur tutmaz.
Ancak şunu unutmamalısın, başta sorunlu olan aile ilişkileri, çoğunlukla düzelmez ve hep ite kaka yürür. Bu evliliğe adım atarken, bu tarz zorlukların olabileceğini ve karşılaşacağın olaylarda ne yaparak düzgün davranışlardan bulunacağını, önceden hesap etmelisin.
Herkesi olduğu gibi kabul edip sevmeden, bir ailede gelin veya damat olmak zor iştir. Ailevi sorunların, kendi kuracağın yuvaya zarar vermemsini sağlamalısın. Dilerim güzel bir evliliğin olur.
Sevgilerimle
Candan Ünal
Yüksek Topuklar Aşk & İlişkiler Editörü
candan.unal@yuksektopuklar.net
CANDAN SOHBETLERE YAZMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Selam;
Ben nişanlanalı 3 ay oldu. Nişanlım askere gitti. Derdim ailesiyle. Annesinin psikolojik sorunları var. Acayip paracı, şimdi kafayı ben düğün yapamayacağım, 1 kilim, halı bile alamam diye takmış. Kızına da bir şey yapmamış. Kızı da diyor ki, biz düğünü kendimiz yaptık. Nişanlım yeni mezun zaten, çalışmadan askere gitti. Ailesi de böyle, benim ailem düğün olmaz o zaman diyor. Nişanlım neyine güveniyorsa, ben yapacağım diyor. Nişanlımın ailesini sevmiyorum, bu konulardan sonra iyice soğudum. Benim ailem artık görüşmek bile istemiyor. Arada kaldım çok, ne yapabilirim???