Yüksek Topuklar’da yepyeni bir bölümle karşınızdayız: Pazar Terapisi! Uzman Psikolog David Lieberman’ın “Anında Analiz” isimli psikolojik destek yazılarını size ulaştıracağız. Bu Pazar, her birimizin başına gelecek bir duygu durumunu inceliyoruz: neden kendimizi başkalarıyla kıyaslıyoruz?
“Ben senden daha uzunum, ondan da daha kısayım.” “Senin araban benimkinden daha güzel ama sen de benim kadar iyi şoför değilsin.” “Günümde olsam ben daha iyisini yaparım ama o daha ısrarcı.” “Lazanyayı çok güzel yapmışsın ama bir de benim fırında kıymalı makarnamı denemelisin.” “Senin gözlerin renkli ama benimkiler çok iyi görüyor.” İşte böyle devam edip gidiyor karşılaştırmalar…
Kendinizi bir başkasıyla kıyaslamanız, kendinizi geliştirmek zorunda kalmadan iyi hissetmenizi sağlar. Kişisel gelişiminizi başarılarınızla değil başkalarıyla kıyaslayarak ölçersiniz. Bununla birlikte rekabete de girmezsiniz. Ne de olsa rekabet hassas egonuzun incinmesine neden olabilir. Kendinizi kıyaslamak istediğiniz kişileri kendiniz seçersiniz. Böylece başarınız kesin olur. İyi hissetmek istediğinizde bütün yapmanız gereken kendinizden daha kötü durumdaki birini bulmaktır. Kendinizi kötü hissetmek istediğinizde ise yapacağınız tek şey kendinizden daha başarılı birini bulmaktır.
Kendinizi başkalarıyla kıyaslamanız bazen davranışlarınızı haklı görmenizi de sağlar. Eşinizi aldatmak kötü hissetmenize neden olabilir ama kendinizi evliliği boyunca eşini altı kere aldatmış bir arkadaşınızla kıyaslamanız daha iyi hissetmenizi sağlar. Kendinizi kötü hissettiğinizde yetersizlik duygusunu güçlendirmek için birinin başarılarına bakmanız yeterlidir. Sadece kendinizi üzüntüden mahvetmeyi başarabilirsiniz.
Kendinizi başka biriyle kıyasladığınızı fark ettiğiniz anda bu davranışınıza hemen son verin! Kendinize şunu sorun: “Bu kıyaslamayı kendimi daha iyi hissetmek için mi yoksa davranışım yüzünden kendimi kötü hissettiğim için mi yapıyorum?” Eğer cevabınız daha iyi hissetmek içinse hangi duygunun bu kıyaslamaya neden olduğunu düşünün. İnsanlar bu tip kıyaslamaları genellikle kendilerini daha üstün hissetmek için yaparlar. Bu davranış, başka şekilde üstesinden gelemeyeceğiniz bir yetersizlik duygusunu bastırmanızı sağlar. Kendinizi başkalarıyla kıyaslama isteğinin üstesinden gelmek için atmanız gereken ilk adım bu isteğin arkasındaki gizli duyguyu ortaya çıkarmaktır.
Eğer ortaya çıkan duygu yetersizlik ise kendinizi kıyasladığınız kişinin sahip olduklarını önyargısız bir şekilde benimseyin. Onun arabasının daha iyi olduğunu, daha güzel bir vücudu olduğunu, daha güzel lazanya yaptığını memnuniyetle kabul edin. Sonra kendi özelliklerinizi ele alın. Sahip olduğunuz her şey için şükredin. Bunu yaptığınızda başkalarını kıskanmaz, kendinizi yetersiz veya başkalarından daha üstün hissetmezsiniz.
İkinci adımda kendinizi kıyasladığınız kişiyi gözlemleyin ve kendinize şu soruyu sorun: “Bu kişiden kendimi geliştirmemi sağlayacak neler öğrenebilirim?” Herkesten bir şeyler öğrenip, öğrendiklerinizi kendi hayatınıza uygulayabilirsiniz. Eğer o güzelse, siz de güzel değilseniz, ondan gerçekten hayran olduğunuz şey nedir ve ondan ne öğrenebilirsiniz? İyi giyinmeyi mi davranış tarzını mı? Cana yakınlığını mı? Eğer birisi başarılıysa ve siz kendinizi yetersiz görüyorsanız, istediğinizi yapabilmek için o kişiden daha iyi bir örnek olabilir mi? O kişiyi gözlemleyerek hangi özelliklerinin sizde de olduğunu ve neler yapabileceğinizi görmeye çalışın. Sonra öğrendiklerinizi kendi hayatınıza uygulayın.
Gelecek hafta, Pazar Terapisi’nde başka bir konuyla görüşmek üzere, hoşça kalın!