migren-nasil-gecer

Migren, kişinin yaşam kalitesini düşürüp keyfini kaçırıyor. Siz de bu hastalığı yaşıyorsanız, zorluklarını iyi biliyorsunuz; bu yüzden tek tek sıralamak yerine migren tedavisi için yapabileceklerinizi ve migrene nelerin iyi geldiğini paylaşmamız daha faydalı olacaktır.

Migren neden olur?

Migren hakkında bilinen en net gerçeklerden biri, kalıtımsal olduğu. Vakaların çoğunda, ailede daha önce bu sorunu yaşamış birileri bulunuyor. İkinci bir bulgu da kadınlarda görülme oranının, erkeklere kıyasla, yaklaşık üç kat fazla olduğu. Kalıtımsal özelliklerden çevresel etkilere, daha önce geçirilmiş bir hastalıktan belirli bir gendeki bir bozulmaya kadar pek çok nedenin migrene yol açabileceğinden kuşkulanıyor uzmanlar. Ağır depresyonlar, anksiyete, bipolar bozukluklar da migrenin tetikleyicisi olabiliyor.

Migren belirtileri nelerdir?

Bir migren krizi başlayacağı zaman, kendini çeşitli algısal bozukluklarla belli ediyor. Işık patlamaları görmek, ışık algısında değişme, baş ağrısı, garip ışık huzmeleri görmek; vızıltı, patlama, uğultu gibi sesler duymak, migren krizleri başlamadan önce algılanan değişikliklerden bazıları. Elbette ki bunları şiddetli baş ağrıları izliyor.

[wp_ad_camp_2]

Migren nasıl tedavi edilir?

Migrenin belirtilerini azaltarak veya engelleyerek hastayı rahatlatma yoluna gidiliyor. Migren krizlerini önleyici bazı tedbirler var. Bunlar, kişi haftada ikiden fazla kriz geçirdiğinde tercih ediliyor. Çeşitli ilaçlar kullanılabileceği gibi, yaşam tarzında değişiklikler yapmak da hastalara faydalı olabiliyor.

Migrene ne iyi gelir?

Düzenli olarak, günde 15-20 dakika egzersiz yapan migren hastaları, kriz sıklıklarında azalma veya en azından daha hafif krizler geçirdiklerini belirtiyor. Eğer çok ağır krizler geçirilmiyorsa, uyumanın da faydalı olduğu söyleniyor. Uzmanlar, uyku sırasında salgılanan hormonların, belirtileri geçirmede etkisi olabileceğini düşünüyor. Kendini şartlama odaklanma ve meditasyon gibi alternatif tıp yöntemlerinin de işe yaradığını belirten hastalar var. Bazı bitkisel tedaviler arasında krizantem, ışgın otu gibi çözümler de var. Ancak bunlar, ilaçlarla etkileşebilen, alerjik tepkileri tetikleyebilen veya başka olumsuz sonuçlar da doğurabilen bitkilerdir. Doktorunuza danışmadan kesinlikle böyle bir çözüme yönelmeyin!

Migren krizinde ne yapmalı?

Migren krizi geçiren biri, o anda yalnızca ağrısından kurtulmaya odaklanabiliyor. Ağrılar gerçekten acı verici olabildiği için, dışarıdan izleyen ve ağrının şiddetini bilmeyen biri için bu durum korkutucu olabiliyor. Tanıdıklarınızdan veya arkadaşlarınızdan biri migren krizi geçiriyorsa, panik yapmamanız ön koşuldur. Migren hastaları krizler sırasında, sese ve ışığa karşı aşırı duyarlı hâle gelirler. Fazla ışık ve ses onlar için ıstırap verici olabilir. Eğer mümkünse, bulundukları ortamı karartın, sese ve gürültüye neden olan tüm sebepleri ortadan kaldırın. Eğer bu sebepleri ortadan kaldıramıyorsanız onları sessiz ve olabildiğince karanlık bir yere götürün. Fakat migren krizi geçiren biriyle olabildiğince düşük sesle konuşun ve olabildiğince yumuşak davranın. Bazı migren hastaları, şakaklarına masaj yapıldığı zaman rahatlar; bunu da deneyebilirsiniz.

[wp_ad_camp_2]

Migren için şifalı bitkiler nelerdir?

Uzmanların bazıları migrenin sinir sistemiyle, bazıları da dolaşım sistemiyle ilgili olduğunu düşünmektedir. İki dilim patatesi kişinin şakaklarına yerleştirip bir eşarpla bağlamanın da ağrıları hafiflettiğini belirten hastalar var. Migren hastaları, krizler sırasında asabi ve sert olabilirler; yardım önerilerinizi reddedebilir. Bu durumda da anlayışlı olmalısınız. Migren hastalarına, normal baş ağrılarında kullanılan ilaçlardan vermeye de kalkışmayın. Bunların çoğu zaman krizlerin uzamasına veya ağrının şiddetlenmesine neden olduğu belirtiliyor.

Gül, lavanta, nane gibi bitkisel yağlarla masaj yapmak veya nane koklamak migrene iyi gelir.