Bir baş ağrısı türü olan migren; genellikle başın yarısını tutan ve zonklama şeklinde olan bir ağrıdır. Ağrıyla beraber bulantı ve kusma da görülebilmektedir.
Ataklar halinde gelen bu dönemde ışık ve gürültüye karşı genellikle hassas olunur. Migren genellikle beyindeki sinir hücrelerinin ve beyni çevreleyen kan damarlarının bir hastalığı olarak görülen biyolojik bir bozukluktur. Ailesel görülmelerin sık olduğu açıklanmıştır. Ağrılar genellikle başın bir tarafına yoğunlaşır. Ağrı nabız atışı şeklinde olur. Günlük faaliyetlerinizi etkiler. Görmeyle ilgili sorunlar yaşanabilir.
Migreni tetikleyen bazı faktörler vardır. Migren atağınızı başlatan migren tetikleyiciler sinir sistemi olaylarınızı aktif hale getirir. Her migren tetikleyicisi ağrıya neden olmaz. Bu durumda baş ağrılarınızın nedenlerini, hangi zamanlarda başladığını not alarak doktora gitmeniz daha yararlı olacaktır. Ataklarınıza neden olan ağrılardan uzak kalarak bu durumu en aza indirgeyebilirsiniz.
Daha çok kadınlarda görülen bu durum, hamilelik, menopoz ve adet dönemleri gibi hormonal değişiklik yaşadığımız dönemlerde kendini gösteriyor. Tedavi için gittiğinizde ağrınızın şiddetine, sıklığına ve size yarattığı etkiye göre bir yöntem belirleniyor. Verilen ilaçları ağrınız olsa da olmasa da içmeniz gerekiyor. Bu tedaviyle ataklarınızın şiddeti ve süresi azaltılıyor. Ağrı sırasında mümkün olduğunca karanlık ve sessiz bir ortamda yatmaya çalışın. Böylelikle daha çabuk bu dönemi geçirebilirsiniz.
Migren tedavisi, atakların sıklığına ve hastada yarattığı maluliyete göre planlanır. Eğer haftada birden daha fazla atak yaşıyorsanız bundan korunmak için tedavi olmanız gerekir. Yani ağrınız olsa da olmasa da sürekli ilaç kullanmak durumundasınız. Bu tedavi ile migren ataklarınızın sıklığı, şiddeti ve süresi azalır.
Ataklarınız seyrek geliyor ise sadece atak tedavisi yapılabilir. Burada ağrınızın şiddetine göre, basit ağrı kesiciler, damar yolu ile verilen ağrı kesiciler ve migrene özgü olan yeni jenerasyon ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca atak sırasında hafif karanlık ve sessiz bir yerde uzanmanız, masaj yapmanız, başınıza kompresyon ve buz uygulamanız kısmen fayda sağlayabilir.