Melisa, nane bitkisinin ailesinden gelir. En temel kullanımı sakinleştirici özelliği ile ilgilidir. Özellikle stres ve kaygıyı azaltmak, uyku düzenini düzenlemek, iştah açmak için kullanılan Melisa çayı çok eski zamanlardan beri biliniyor ve kullanılıyor.

Genellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yetişen Melisa, limona benzer hafif bir ama etkili bir kokuya sahiptir ve yaz aylarının sonuna doğru küçük beyaz çiçekler açar. Melisanın genel kullanımı kurutulmuş yapraklardan hazırlanan çaydır. Diğer kullanımları da kapsül, krem, yağ şeklinde de hazırlanmaktadır.

Melisa çayı genel olarak şu sorunlarda kullanılır:

– Uyku sorunlarında düzenleyici olarak kullanılır. Çay olarak düzenli olarak tüketilir ve zamanla uyku sorunu toparlanır.
– Sinirleri yatıştırıcı bir özelliği vardır. Özellikle sakinleştirici tabletlerde kullanılır.
– Stresi azaltır. Sakinleştirici yapısı ile özellikle kaygı, önlenemeyen stresi ortadan kaldıracak kadar etki edebilir.
– Mide rahatsızlıklarını azaltır. Ferahlatıcı etkisi ile buu sağlar ancak belli ölçüde kullanılmalıdır.
– Sindirim sorunlarına karşı kullanılır.
– Gaz söktürücüdür.
– Ateş düşürür.
– Ter atılmasını sağlar.

Melisa çayının stresi azaltma, uyku bozukluklarını düzenleme ve genel olarak sakinleştirme özelliklerinin yanı sıra içeriğinde melisa bulunan cilt kremlerinin uçuk tedavisinde de son derece etkili olduğu biliniyor. Yine aynı şekilde mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de bitkisel olarak destek amaçlı kullanılabilir. Özellikle Melisa bitkisinden elde edilen yağ, güçlü bir antibakteriyeldir.

Melisa çayının, toksinlerin yol açtığı zarar verici etkilere karşı koruma amacıyla akciğer organı üzerinde ilaçlar kadar etkili olmaktadır.

Melisa çayının hafıza ve düşünme üzerinde olumlu etkilerinin ötesinde, sağladığı sakinlik ile melisa çayının fiziksel beyin hasarına karşı etkili olduğunu gösteriyor.

Soğuk yaralar ve herpes lezyonlarına melisa çayı uygulayabilirsiniz. Michigan Üniversitesinin yaptığı çalışmalara göre, Oğulotu herpes virüsü ile mücadele eden flavonoidler, fenolik asitler ve diğer bileşikleri ihtiva etmektedir. Tıbbi araştırmalar, melisa’nın eherpes simpleks virüsünü yok ettiğini gösteriyor. Georgetown Üniversitesi, ağız ve genital organ etrafında bulunan herpes lezyonları olan hastalarda yararlı olduğu üzerine açıklamalar da yaptı.

Melisa çayı Kullanımı için Dikkat!

Düşük tansiyonu olan kişiler için Melisa çayının tüketimi tavsiye edilmiyor. Çünkü baş dönmesi ve halsizlik yaptığı beliritliyor.

Melisa çayı tiroid, diyabet ve HIV ilaçları gibi bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Hamileler için de kullanımı doktora danışıldıktan sonra olmalıdır. İlaç veya sağlık koşulları ile herhangi bir etkileşimi önlemek için melisa çayı kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

Melisa Bitkisini Karıştırmayın

Uykusuzluğa iyi geldiği belirtilen ve gaz, hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını gidermeye yardımcı olan melisa bitkisinin yaprakları, en çok limon otu yapraklarıyla karıştırılıyor. Daha ucuz olması nedeniyle melisa yapraklarıyla benzerlik gösteren limon otu, maalesef insanlara satılabiliyor. Bu nedenle ‘oğul otu’ olarak da bilinen melisa bitkisini alırken çok dikkatli olmak gerekiyor.   

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

Melisa sonuçta bir bitkidir. Hazırlanması da bu şekilde dikatli yapılmalı ve de belirli bir dozda abartılmadan tüketilmelidir.

Melisa çayı demlemek için; yarım litre kaynamış suyu ateş üzerinden alın. İçine 10 gram kadar kurutulmuş melisa atıp 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içmeye başlayın. Hazırladığınız melisa çayından bir bardak içip geri kalanını buzdolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz. Günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen 1.5 – 4 gram (1 ile 3 çay kaşığı arası) arası kurutulmuş melisadır. Bu doza dikkat ederek tüketilmelidir.