Kadınların büyük bir bölümü vajinada kokulu akıntı problemi yaşayabilir. Dr. Figen Bıyık, okuyucumuz Seda Hanım’ın vajinada kokulu akıntı neden olur sorusuna cevap veriyor ve çözüm önerileri sunuyor. Eğer, sizde de vajinal akıntı varsa, bu bilgileri mutlaka okumalısınız..
Okuyucumuz Seda Hanım’ın, kokulu vajinal akıntı hakkındaki sorusu:
Sayın Figen Hanım,
30 yaşımdayım, 2 yıllık evliyim. Uzun süredir vajinada kokulu akıntı sorunu var. Akıntının kıvamı yoğun ve 3-4 senedir bu sorunu yaşıyorum. Arada bir yanma ve kaşıntı oluyor fakat çok sık değil. Doktora gittiğimde bana antibiyotik ilaç tedavisi vergi ama sonuç alamadım. İlaç kullandığım sürede akıntı kesiliyor fakat ilaç bitince yeniden başlıyor. Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Seda
Sevgili doktorumuz Figen Bıyık’ın yanıtı:
Seda Merhaba,
Vajinal akıntı, kadınların hekime en sık başvurma nedenlerindendir ve genellikle de bir hastalık nedeni ile olmayıp doğal ya da fizyolojik dediğimiz akıntılardır. Doğal akıntılar, renksiz, berrak, kokusuzdur.
- Kokulu vajinal akıntı neden olur?
Bazı kadınlarda ekşi bir koku da olabilir. Kaşıntı, yanma ya da ağrı eşlik etmez. Aynı şiddette uzun süre devam ederler. Adet dönemi yaklaştıkça ya da yumurtlama dönemlerinde bu akıntı artabilir. Bazı kadınlarda hamilelik döneminde de bu tarz akıntılar görülebilir.
Rahim ve rahim ağzının enfeksiyonlarında oluşan doğal olmayan akıntılar ise, olağan dışı ( kokulu, kıvamlı, renkli) bir Vajinal akıntı ile birlikte kaşıntı, ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı (disparoni), cinsel organda şişme ve ödem gibi belirtilerle görülebilmektedir. Bu tarz akıntıların en sık nedenleri vajinanın mantar /bakteri/virüs hastalıkları, vajinada yabancı cisime bağlı akıntılar, rahim ağzı yaraları, cinsel ilişki ile bulaşan zührevi hastalıklar ya da kötü huylu olaylar olabilir.
Tedavi nedene yönelik yapılır. Yani enfeksiyon ise uygun antibiyotikler, başka bir neden ise vajinal tedaviler ve ya ameliyat yapılabilir.
Adet düzensizliğin ve akıntının birlikteliği, pelvik inflamatuar hastalık dediğimiz PID de düşündürebilir. PID en kısa tanımla, kadında üst genital sistemin yani rahim, tüpler, yumurtalıklar ve bunların etrafındaki karın zarının (periton) enfeksiyonlarıdır. Hepsi birlikte ya da tek tek olabilir. Doğurganlık çağındaki kadınların %10-15’i en az bir kere PID geçirir. En sık 15-25 yaş arasında görülür.
- Vajinal akıntı tedavisi nasıl yapılır?
Karın ağrısı, kasık ağrısı, vajinal akıntı, ilişki sırasında ağrı (disparoni), ateş, bel ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler olabilir. Tedavi genellikle ağızdan veya damar içine veya kas içine yapılan antibiyotikler kullanılır. Bazen tedaviye vajinal kullanılan ilaçlar da eklenebilir. Tedavi süresince cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
Hastanın cinsel partneri de muayene ve tedavi edilmelidir. Tedavi için antibiyotikler genellikle 14 gün kadar kullanılır.PID’e eşlik eden bir abse varsa ameliyat da gerekebilir. Sana bütün bunlardan sonra bir sorum var: Sen tedavi görürken eşin de tedavi oluyor mu? Eğer olmuyorsa tekrarlayan enfeksiyonların devam edecektir.
Sağlıklı günler dilerim. /Dr. Figen Bıyık
Vajinada kokulu akıntı neden olur, hakkında bilgiler öğrendiniz.
ben 23 yasındayım ve yeni evlendim uzun süredirde benden kokulu akıntı geliyor fırsatı bulup doktora gıtmedim akıntım koyu ve kokulu geliyor ve eşim bir haftadır karın bölgemde agrı var dıor sizce benim akıntımdan dolayı olabilirmi bu ağrının sebebi ve çocuk yapmak istiyoruz oda olmuyor hamile kalamıyorum akıntıdan kaynaklanan biseymi acaba