kinoa-salatasi-1

Kinoanın faydaları nelerdir?

Sağlıklı zayıflamaktan kabızlık gidermeye, kanserden korunmaktan demir eksikliğine kadar mucize faydaları olan kinoa ile tanıştınız mı? Kırmızı etten daha fazla protein, sütten daha fazla kalsiyum, ıspanaktan daha fazla demir içeren süper besin kinoayı çok seveceksiniz!

“Yüksek Topuklar” ekibi olarak temiz beslenmeyi önemsiyoruz ve kinoa gibi yağ yakıcı, kabızlık giderici, ödem söktürücü yiyecekleri sık sık tüketiyoruz. Birazdan öğreneceğiniz faydalarıyla kinoayı siz de bizim gibi salata, kısır, çorba, yoğurdunuza ekleyip tüketmek isteyeceksiniz. Peki, büyük övgüyle bahsettiğimiz kinoa, neden süper besin? Açıklıyoruz!

Kinoa nedir, nerede satılır?

Güney Amerika’da yetişen, ıspanak ve pancar ailesinden gelen bir bitkidir. Türkiye’de büyük marketlerde ve aktarlarda satılır. Kırmızı, beyaz, siyah olmak üzere üç çeşit kinoa vardır. Görünüm olarak tahıla benzese bile değildir, yüksek protein içeriği onu tahıllardan ayırır ve süper besin haline getirir.

[wp_ad_camp_2]

Kinoanın kalorisi düşüktür

Kinoa, uzun süre tok tutucu özelliğe sahiptir ve kalorisi oldukça düşüktür. Hemen örnek verelim: 1 yemek kaşığı pişmiş kinoa sadece 36 kalori içerir. Diyet yapan insanların dahi günde ortalama 1500 kalori alabileceği bilgisini göz önünde tutarak, kinoanın kalori değerinin ne kadar sağlıklı olduğunu görebilirsiniz. Üstelik, tok tutucu olduğu için az yiyerek doymanızı ve buna bağlı sağlıklı zayıflamanızı sağlar.

Kinoa yağ yakıcıdır

Kinoa, vücutta yağ yakımı için gerekli minerallerden fosfor, demir ve kalsiyum içerir. Bu özellikleriyle, yağ yakım metabolizmasının daha hızlı çalışmasına yardım eder. Üniversitelerce yapılan bilimsel testlerde, 1 ayda boyunca haftada 2 gün kinoa tüketen kadınların, tüketmeyenlere göre daha hızlı kilo verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, yukarıda saydığımız mineraller kemik ve diş sağlığı, kansızlık, kabızlık için müthiş faydalıdır!

Kinoa kasları güçlendirir

Spor yapanlar iyi bilir ki ağır antreman sonrası bacak ve kollardaki kas ağrısı dayanılmazdır, insanı hareket edemeyecek duruma getirir. Ama size güzel bir haberimiz var! Kinoa, içerdiği lizin aminoasiti sayesinde kasları güçlendirir, gevşetir ve spor sonrası kas ağrılarını gidermeye yardımcı olur. Ayrıca, karın kası yapmak istiyorsanız veya vücudunuzda kas kütlesini artırmak istiyorsanız, lizin içeren kinoayı tercih edebilirsiniz.

[quote_center]

Kinoa, kalsiyum, demir ve fosfor içerir.

[/quote_center]10 maddede kinoanın faydaları nelerdir?

  1. Emziren annelerin sütünü artırıp zayıflamasına yardımcı olur.
  2. Glisemik indeksi düşük olduğu için diyabet hastalarına iyi gelir.
  3. İnsülin direnci olanlar için uygun bir besindir, tok tutar.
  4. Bitkisel protein içeriğiyle vejeteryan beslenenler için uygundur.
  5. Kolay sindirildiği için çölyak hastalarına iyi gelir.
  6. Demir içerdiği için kansızlığa iyi gelir.
  7. Ameliyat sonrası yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
  8. Protein içermesine rağmen et gibi kolesterolü yoktur.
  9. Bol miktarda lif içeriğiyle kabızlığa iyi gelen besinlerdendir.
  10. Kemik ve diş etlerini güçlendirir, kemik erimesinden korur.

kinoa-kisiri

Kinoa nasıl pişirilir?

Kinoanın içindeki enzimlerin aktif hale gelmesi, dışındaki kabuğun soyulması için pişirmeden yarım saat önce ılık suda bekletilmelidir. Suda bekletilen kinoayı süzüp iyice yıkadıktan sonra tekrar süzüp salatalarınıza ilave edebilir, tıpkı bulgur pilavı gibi soğanlı pilavını yapabilir veya ince bulgurla karıştırıp kısır yapabilirsiniz.

Kinoalı tarifler nelerdir?

Kinoa aslında kek yapımından tatlı yapımını kadar pek çok farklı tarifte kullanılıyor ama madem biz söze sağlıklı beslenmeden başladık, öyle devam edelim ve sizlere çok sevdiğimiz kinoalı kısır tarifimizi verelim:

Kinoali kısır tarifi (2 kişilik)

Malzemeler,

  • 1 çay bardağı kinoa
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 diş orta boy sarımsak
  • Sıcak su
  • Nane, pulbiber, kekik, kimyon
  • Yeşillik salata
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi

Hazırlanışı,

Bulgur ve kinoayı iyice yıkayıp süzün ve kapaklı bir kaba alın. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin ve ağzını kapatın. Bulgur ve kinoanın şişmesi için bekletin.

Bu sırada soğan ve sarımsağın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın ve 1 tatlı zeytinyağıyla küçük bir tavaya alıp kavurun.

Domateslerin kabuğunu soyup rendeleyin ve kavrulan soğanların üzerine ekleyin.

Dilediğiniz miktarda baharatı tavaya ekleyip karıştırın, bir taşım kaynatın ve ocaktan indirin.

Bu domatesli karışımı şişmiş kinoaya ekleyip iyice karıştırın.

Yeşillikleri iyice yıkayıp süzün ve incecik doğrayıp derin bir kaba alın.

Yeşillik ve sirkeyi kinoaya ekleyip iyice karıştırın ve süper sağlıklı kısırınız hazır!

Kinoa ne kadar yenmelidir?

Eğer diyet yapıyorsanız, 1 öğünde 5 yemek kaşığı kinoalı kısır yiyebilirsiniz ama yanında ekmek olmamalıdır.