Kalenin faydaları nelerdir?
Sağlıklı ve hızlı zayıflamak için doğanın sunduğu mucizelere kucak açmak gerekiyor. Amerika’da çok popüler, Türkiye’de ise yeni tanınan kale bitkisi, tok kalma süresini uzatıp kan şekerini dengelemeye kadar muhteşem faydalarıyla kilo vermeye yardımcı oluyor.
Uzman Diyetisyen Müge Güzey ile görüştük; kale bitkisinin faydaları nelerdir, nasıl zayıflatır, nasıl tüketmek gerekir gibi sorulara cevap için , siz değerli okuyucularımız için harika bilgiler edindik, merakla okuyacaksınız.
Kale bitkisi nedir?
Lahana ve turpgiller ailesinden gelen kale bitkisi, görünüm olarak karalahanaya benzer ancak içerik, lezzet ve doku açısından farklıdır. Türkiye’de aynı isimle organik marketlerde satışa sunulur.
[wp_ad_camp_2]
Kale bitkisi nasıl zayıflatır?
100 gramında 30 kalori ve 2 gram lif bulunan Kalenin %91’i sudur. Aynı zamanda yağ depolamayı engelleyen diğer bir değişle ‘hipolipidemik’ bir ajandır. Bu özelliğini bağırsaklardan yağ atımını artırarak ve yeni safra üretimi için kolesterolün kullanılmasını sağlayarak yapmaktadır. Böylece diyetle alınan yağların bir kısmı vücuttan atılırken LDL kolesterol seviyesinde de düşme sağlanmaktadır. Yüksek kalsiyum içermesi de yağ yakımını hızlandırarak zayıflama sürecine destek olmaktadır.
Kale bitkisi neye iyi gelir?
İçeriğindeki A vitaminiyle hücre hasarına karşı korur ve yaşlanmayı geciktirir, cildin elastikiyetini sağlar ve göz sağlığını koruyucudur. A vitaminiyle beraber antioksidan vitaminlerden C vitamini de yüksek miktarda içerir. Antiinflamuar özelliği olan omega 3 yağ asitlerini içerir böylece damar sertliği, alzeihmer, IBS gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Sülfür içeriğiyle çeşitli kanserlere karşı koruyucudur. Düşük karbonhidrat ve yüksek lif içeriğiyle kan şekeri dengesini sağlayarak tok kalma süresini uzatır, barsak hareketlerini artırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Kale bitkisini kimler tüketebilir?
Sağlıklı yaşamak, immün sistemini kuvvetlendirmek isteyenler, kolesterol yüksekliği olanlar, ailesinde kalp-damar hastalıkları öyküsü olan ve zayıflamak isteyen kişiler tüketebilir. Yapısında hem C vitamini hem de demir olması demirin emilimini artırmaktadır böylece vejeteryanlar için iyi bir demir kaynağı olmaktadır. Ayrıca kalsiyum da içerdiği için veganların kalsiyum kaynağı olarak da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
Kale bitkisi nasıl tüketilir?
Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. Çiğ olarak salatalarda ve smoothielerde kullanılabilir. Suda haşlama vitamin-mineral kaybına neden olur bunun yerine buharda haşlama, sebze yemeği şeklinde pişirme ya da çorbasının yapılması kayıpları önlemektedir. Kuru baklagiller ya da yumurtayla beraber tüketilirse kalenin yüksek C vitamininden yararlanılarak bu besinlerdeki demirden vücudun yararlanması kolaylaştırılır, demir eksikliği anemisi olanlar ve vejeteryanlar bu şekilde tüketmelidir. Etin yanında tüketilirse etteki doymuş yağ asidi oranı yüksek olan sağlıksız yağın bir miktarının sindirilmeden atılması sağlanır.
Uzman Diyetisyen Müge Güzey’e değerli bilgileri için teşekkür ederiz, aşağıdaki adreslerden iletişim kurabilirsiniz.
İletişim Bilgileri
Uzm.Dyt.Müge GÜZEY
İnstagram: dyt_mugeguzey
Web: www.mugeguzey.com
Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi
Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi