E-ticaret sitelerindeki yükseliş, kullanıcıların internetten alışveriş alışkanlığının artması gibi olumlu gelişmeler, kadınlar için ek iş ve gelir imkanı da doğuruyor. Kadınların kariyerinde pozitif katkı sağlayacak e-ticaret girişimleri hakkında E-ticaret Yatırımcısı Akın Kaya ile görüştük.
E-ticaret Yatırımcısı Akın Kaya ev hanımları başta olmak üzere kadınların e-ticarette etkin bir üretici konumuna geleceğini söyledi. 35 milyar TL ile Türkiye’deki e-ticaret pazarının büyüklüğüne işaret eden E-ticaret Yatırımcısı Akın Kaya yakın gelecekte kadınların e-ticaretten yüksek gelirler elde edebilir hale geleceğini söyledi. İnternetten alışverişte ortalama sepet tutarının 163 TL’ye yükseldiğini belirten Kaya e-ticaret’inkadınlar için önemli fırsatlar barındırdığını söyledi.
Türkiye’deki internet kullanıcılarının e-ticarete adapte olduğunun altını çizen Kaya şunları söyledi: “Türkiye mobil cihazdan alışverişte İngiltere ve Almanya’dan sonra dünya 3’üncü. E-ticaret pazarı hızla gelişiyor. Kadınlarımız da bu süreci izliyorlar. Örneğin Tabloonline.com.tr sitesinde ressamların yağlı boya çalışmaları satışa sunuluyor. E-ticaret, kadınlar, özellikle evinde güzel sanatlarla uğraşan ev hanımları için yepyeni bir ticaret kapısı. Yakın gelecekte bu platformda ev hanımlarının daha etkin olacaklarını söyleyebiliriz”
E-ticaret olanakların adım adım keşfedildiğine dikkat çeken E-ticaret Yatırımcısı Akın Kaya çarpıcı açıklamalarda bulundu: “E-ticaret, yatırımcıların olduğu kadar toplumun çeşitli kesimlerinden insanların dahil olabileceği bir platform. Herkes yaptığı üretimi ya da icra ettiği bir sanatı e-ticaret’e taşıyabilir. Bunu nasıl yapacakları konusunda ise gerekli tanıtımların ve yol göstermelerin yapılması gerekiyor. Bir tekstil firması, e-ticarete belki daha hızlı entegre olabilir ancak organik sebze üreticilerinden grafik tasarlayanlara, ressamlardan ev hanımlarına kadar herkes bu platformda kendine bir yer edinebileceğinin farkında olsa Türkiye’deki e-ticaret potansiyeli gerçek anlamda açığa çıkmış olacak. Bu, e-ticaretin sunduğu imkânların ne ölçüde geniş olduğu bilmekten geçiyor”
Ressamların evinde ya da atölyelerinde yaptıkları resimlerin satışının gerçekleştirilebildiği tabloonline.com.tr sitesinin başarılı bir örnek olduğuna dikkat çeken Kaya şöyle konuştu: “Türkiye dijital okuryazarlıkta eşik değerini aşabilmiş değil. Ancak bu seviyeye gelmek de sanıldığı kadar zor değil. Çünkü hemen herkes hayatını teknoloji-internet-akıllı mobil üçgenine entegre etmiş durumda. Geriye sadece e-ticaret’i anlatmak kalıyor.
E-ticaretin güvenilir olduğu, ergonomik olduğu ve en önemlisi bireye bakan yönüyle pek çok olanaklar sağladığı hissi toplumda yerleşmeli. Örneğin bir ev hanımı, eğer evde bir şey üretiyorsa, bu bir ahşap boyama ürünü ya da ebru çizimleri olabilir, ürettiği ürünleri e-ticaret platformuna kolayca taşıyabileceğinin farkına varmalı. Belki de buna en güzel örnek olarak ressamlarımızı verebiliriz. Türkiye’de çok yetenekli ancak sergi açmaya imkân bulamayan ressamlarımız var. Görünen o ki bu işi hobi olarak yapıyorlar. Ticarete girmeyi düşünmemişler. Fakat e-ticaret onlara bambaşka bir kapı açtı. Tabloonline.com.tr sitesinde hem resimlerinin geniş bir kitleye ulaşma hem de bu işten ek gelir etme imkânları var. Bu anlamda ben şahsen e-ticaretin önümüzdeki yıllarda Türkiye açısından devrimsel nitelikte neticeleri beraberinde getireceğine inanıyorum”