buolmadansevismekzorKadınlar için en önemli hormon hangisi desek, sanırım pek çoğunuz doğru cevabı verecektir: Östrojen! Peki, vücudunuzda az miktarda da olsa erkeklik hormonu bulunduğunu ve bunun sizi nasıl etkilediğini biliyor musunuz?

Östrojen hormonu, vücudunuzun cinsellikle ilgili aktivitelerinden tutun, kemiklerinizin oluşumuna kadar pek çok mekanizmada önemli bir yere sahiptir.

Kadınla genellikle yumurtalıkta üretilen östrojen, zihinsel faaliyetler, bağışıklık sistemi, kemik oluşumu, cinsel yaşam gibi vücudun hayata devam etmesini sağlayan çok önemli bir sistemi ayakta tutuyor.

Östrojen bir genel ad olmakla beraber, bunun kendi içinde östrdiol, östron, östriol gibi farklı çeşitleri de var. Östrojenin üretim alanı genellikle yumurtalıklar ve bir kısmı ise, yağ dokularında, böbreküstü bezlerinde oluşuyor. Yumurtanın gelişimi, kemik oluşumu, tüylenme, deri yapısı gibi önemli kısımları östrojen hormonu yönetiyor.

Yani, üreme hücreleri haricinde kadın kimliğini kazandıran en önemli hormon! Ayrıca duygusal halimizin de sebebi, yine östrojen! Uyku düzeni, seksüel davranışlar, hep östrojenin emirleri altında çalışıyor.

CİNSEL GÜCÜ ARTIRAN BESİNLERİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

Östrojenin azalması, pek çok soruna yol açıyor. Cinsel hayatınızı derinden etkiliyor çünkü vajinal kayganlığa ulaşmak için salgı bezlerinin uyarılması görevini de östrojen üstleniyor.

Cinsel organlardaki adaleler, yine östrojen sayesinde düzenleniyor. Özellikle menopoz sonrasında östrojen hormonu azaldığından, adalelerde istemsiz kasılmalar meydana gelebiliyor. Cinsel ilişki sırasında ağrılar oluşabiliyor.

Kadınların deri, yağ ve terle yaydığı o özel koku, menopoz sonrasında ortadan kayboluyor. Bu yüzden, partnerin libidosunda da düşme yaşanabiliyor.

MENOPOZ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

Ayrıca kadınlarda erkeklik hormonu olarak bilinen testesteron da yer alıyor. Ancak elbette kadınlardaki üretimi, erkeklerin 1/3’ü kadar!

Testesteron içindeki androjenelr, libidoyu direkt olarak etkiliyor. Bu durum da, cinsel isteğin devamını sağlıyor. Depresyon, stres, anksiyete, uykusuzluk gibi etkiler, bu hormonun üretimini düşüren etkenler arasında yer alıyor.

Menopozdan sonra androjen hormonları da azalıyor. Bu durumda libido düşüyor, cinsel fonksiyonlarda azalma ve isteksizlik oluşuyor.

Ancak kadınlarda bu durumu düzeltmek için, menopoz etkisini azaltan ilaçlarla östrojen hormonu ve androjen yüklemesi yapılıyor.

Yani, östrojen, kadın vücudunun bir parçası ve önemli temel fonksiyonları bir arada tutuyor. Hormon deyip geçmeyin!