Sıcak yaz günlerinde başlayan Ramazan ayında, uzun saatler aç kalındığı için İftar vakti geldiğinde bir anda yemeğe başlayıp ölçüyü kaçırma riski var. Hem sağlığımızı hem kilomuzu olarak için “Yüksek Topuklar” ekibi olarak uzman diyetisyen ve fitoterapist Deniz Göncay’a “İftarda ne yemeliyiz?” diye sorduk; harika cevaplar aldık. Haydi, şimdi okuyup bilgilenme ve keyifle oruç tutma zamanı!

Orucunuzu açıp biraz bekleyin

Bir bardak su ve 2 adet hurma veya mürdüm eriği ile oruç açmayı öneren uzman diyetisyen ve fitoterapist Deniz Göncay, iftar yemeğine ilişkin şunları söyledi: “4-5 dakika bekledikten sonra 1 dilim esmer ekmek ve peynir içeren mini kahvaltı; ya da kuru baklagil içeren sıcak veya soğuk çorba sonrasında, yarım saat ara vererek akşam yemeğine geçilmelidir.

Yoğurdu sofranızda bulundurun

İftarda bir yerlere davetliyseniz mayonez yerine yoğurt içerikli seçenekler ve porsiyon kontrolü ile öğününüzü dengelenebilir. Yarım saat sonra ana yemek olarak etsiz sebze yemeği veya ızgara, haşlama, buğulama veya fırınlama yöntemi ile pişirilmiş kırmızı veya beyaz et veya 8 kaşık baklagil yemeği yanına light yoğurt, light yoğurttan yapılmış cacık veya ayran ile birlikte bulgur, kinoa, tam buğday makarna veya 1 dilim esmer ekmek ve mevsim yeşillikleri ile tamamlanabilir.

Şişkinliğe karşı rezene çayı için

Hazımsızlık ve gaz şişkinlik gibi sindirim sistemi şikayetlerinizi  azaltmak için fesleğen, dereotu  ve frenk kimyonunu pişmiş veya çiğ seçeneklerinize eklenebilir. Akşam yemeğinden 1 saat sonra meyve ve süt ürünlerinden oluşan küçük bir ara öğün tercih edebilirsiniz. Şerbetli tatlılar yerine haftada 2 defa ramazan ayının vazgeçilmezi güllaç veya 2 top dondurma tercih edilebilir. İftardan sahura kadar sık sık su tüketmeye özen göstermelisiniz.”

cay-396