Anne ve bebeğin sağlıklı yaşaması için hamilelikte doğru beslenmeye önem verilmelidir. Ancak toplumda, hatalı bir yaklaşım vardır: Anne adaylarına, ‘Sen iki canlısın, yemen lazım’ diyerek ihtiyaçtan fazla kalori almasına teşvik edilir. Doğumdan sonra anne, hem fazla kilolarıyla hem bebeğiyle ilgilenmek zorunda kalır. Siz, bu tuzağa ve zorluğa düşmeyin: Yüksek Topuklar’ın, hamilelikte doğru beslenme için 13 tavsiyesini uygularsanız, daha rahat bir hamilelik yaşayacak, doğumdan sonra kolayca kilo vereceksiniz.
Demir içeren besinler tüketin
hamile döneminde anne ve bebeğin sağlığı için dengeli oranda demir, folik asit ve B12 vitamini alınması gerekir. Demir içeren besinler tüketerek hem bebeğiniz iyi gelişir hem de siz fazla kilo almadan hamileliği tamamlayabilirsiniz.
Yumurta, organik tavuk, balık, ıspanak, kıvırcık, dereotu, ceviz, badem, ciğer, pekmez gibi besinler demir, folik asit ve B12 vitamini açısından zengindir. Örneğin, sabah kahvaltısında bir avuç içi ceviz ile iki adet haşlanmış yumurta yemek, anne adayı için çok faydalı olacaktır.
Doktorunuzun tavsiyesine göre bu besin öğelerini içeren destekler kullanabilirsiniz. Ama lütfen, bunu sadece doktorunuz önerirse kullanın. Arkadaşınız folik asit hapı alıyor diye siz de almayın!
[wp_ad_camp_2]
C vitamini içeren besinleri tercih edin
Hamilelerin C vitamini içeren besinler tüketmesi dört açıdan faydalıdır: Az evvel saydığımız besinlerle alınan demir mineralinin daha iyi emilmesini, vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar. Metabolizma hızını yükselterek, anne adaynın daha çok kalori yakmasını ve hamilelikte aşırı kilo almamasını sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirip anne adayı ve bebeği hastalıklardan korur. Özellikle, kış aylarında hamileyseniz, grip veya nezle riskine karşı C vitamini içeren besinleri her gün tüketmelisiniz.
Portakal, limon, mandalina, kivi gibi meyveler C vitamini içerir. Hibisküs çayı, kuşburnu çayı C vitamini içerir. Maydanoz, çilek, biber, soğan, karnabahar gibi besinlerde C vitamini bolca bulunur.
Örneğin anne adayı, öğle yemeğinde haşlanmış karnabar üzerine ince kıyılmış dereotu katılmış bir kase yoğurt döküp yanında iki dilim tam tahıllı ekmek yiyebilir. Bu hem bebeğine hem kendisine faydalı olacak, aşırı kilo almayacaktır.
Kalsiyum içerenler besinler alın
Bebeğin kemik yapısının iyi gelişmesi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Eğer anne adayı, hamilelik döneminde yeterince kalsiyum alamazsa, bebek tüm kalsiyumu çeker. Sonucunda ise annede saç dökülmesi, diş çürümesi, yorgunluk ve kilo alma gibi sorunlar ortaya çıkar.
Bildiğiniz gibi kalsiyum en yoğun olarak kefir, peynir, süt, yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunmaktadır. Bitkisel kaynaklarda ise ıspanak, roka, brokoli, tam buğday ekmeği, kale bitkisi, chia tohumu, kekik, dereotu, badem, keten tohumunda kalsiyum bulunur.
Örneğin, anne adayı ara öğününde şunları tercih edebilir: Bir dilim tam buğday ekmeği üzerine bir avuç içi kadar kıyılmış roka, bir çay kaşığı keten tohumu, bir avuç içi kadar peynirle sandviç yapıp yiyebilir. Yanında ise, bir bardak ayran veya bir bardak kefir tercih edebilir.
Omege 3 içeren besinleri tercih edin
Bebeğin sinir sisteminin gelişmesi açısından kritik öneme sahip olan folik asit ihtiyacı, gebelikte iki katına çıkar. Planlanan hamilelikte 3 ay kadar önce, anne adayının folik asit tabletleri kullanılması önerilmektedir.
Sağlık açısından çok önemli ve faydalı olan omega-3 yağ asitlerine olan ihtiyaç da hamilelik döneminde artacaktır. Omega-3 açısından en zengin besin grubu balık çeşitleridir. Ancak hamilelikte çok fazla balık tüketilmesi de önerilmez. Diğer omega-3 kaynakları arasında ceviz ve semizotu bulunmaktadır. Ayrıca balık yağı tabletleri de omega-3 gereksinimini tamamlamakta faydalı olabilir.
Örneğin anne adayı, her sabah bir bardak ceviz suyu içerek hem fazla kilo almadan hamileliğini tamamlar hem de bebek ve kendi sağlığı için Omega 3 ihtiyacını karşılayabilir.
Ev yapımı Ceviz suyu tarifi için BURAYA TIKLAYIN
Hamilelikte uzak durulması gerekenler besinler nelerdir?
Anne adaylarının kafeinden ve gazlı içeceklerden de uzak durması gereklidir. Az miktarda kafein annenin vücudu üzerinde çok etkili olmayabilir; ama bebeğin kalp ritminde değişikliğe neden olacak kadar etkilidir. Ayrıca yemeklerden sonra alınan kafein, besinlerdeki demirin emilimini yarı yarıya düşürebilmektedir. Gazlı ve asitli içeceklerse mide yanmasına neden olarak anneyi rahatsız edebilir.
Hamilelikte kaç kilo almak uygundur?
Gebelik sürecinde, normalde alınması gereken kilo 9-12 kilo kadardır. Hamileliğin başında zayıf olan anneler biraz daha fazla 15-17 kilo kadar alabilirler. Hamileliğin başında aşırı kilolu olan annelere de fazla kilo almaları önerilmez ve genellikle 7-8 kilo almaları yeterli kabul edilir. Kilo kontrolünüzü sağlayabilmek ve aynı zamanda doğru beslenme tercihleri yapabilmek için YÜKSEK TOPUKLAR ‘Anne bebek’ özel sayfamızı takip edebilirsiniz.
Hamilelikte kilo almamak için ne yapmalıdır?
- Günde 15 bardak suyu oturarak ve yudum yudum için.
- Tatlı isteğinizi bebeğinize ve size faydalı meyvelerden karşılayın.
- Mutlaka kahvaltı yapın.
- Hafif tempoda yürüyüş yapın veya yüzün.
- Ara öğünleri atlamayın, en azından bir bardak sıcak süt için.
- Rahat uyumak için akşam yemeklerinde hafif beslenin.
- Her öğünde çorba içebilirsiniz, mide yanmalarına iyi gelir.
- Ilık duş almak, el ve ayak şişmelerine iyi gelecektir.
- Ruh halinizi olumlu tutmak için motivasyon müzikleri dinleyin.
- Kişisel gelişim kitapları okumak, ruh halindeki değişimlere iyi gelir.