Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren beslenmenize daha fazla dikkat etmelisiniz. Bu dönemde, siz ve bebeğiniz için vitamin ve mineral alımı çok önemlidir. Çünkü, vücudunuz vitamin ve minerallere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyar. İşte, hamilelikte alınması gereken vitamin ve mineraller…
Hamilelikte C vitamini kullanımı
C vitamini, güçlü bir antioksidandır ve hastalıklara karşı vücudu korur. Hamilelik döneminde, bebeğin sağlıkla büyümesine ve güçlü kemikler, dişler oluşturmasına yardımcı olur. Bu dönemde C vitamini eksikliği erken doğuma ya da enfeksiyonlara neden olabilir. Vücut C vitaminini depolamadığı için dışarıdan düzenli olarak almak gerekir.
C vitamini içeren besinleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Hamilelikte A vitamini kullanımı
Hamilelikte A vitamini, görme, bağışıklık ve embriyonun büyüyüp gelişimi gibi pek çok fonksiyonu için önemlidir. Bu dönemde yaşanan A vitamini eksikliği, fetüsün gelişmemesine, erken doğuma ve düşük doğum ağırlığına yol açabilir. Tüm bunlar, bebeğin sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.
Ancak, yüksek doz A vitamini doğum kusurlarına neden olabildiğinden doktorun tavsiye ettiği miktarda tüketmelisiniz.
A vitamini hangi besinlerde bulunur? Öğrenmek için tıklayın!
Hamilelikte protein
Hamilelik döneminde vücut her zamankinden daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Çünkü proteinler fetüsün gelişimi için çok önemlidir. Bebek, proteinlerdeki büyümek için proteinlerde aminoasitleri kullanır. Günde yaklaşık 70-75 gram kadar protein alabilirsiniz. Özellikle süt ve süt ürünleri hem kalsiyum hem de protein ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Protein içeren besinleri öğrenmek için buraya tıklayın!
Hamilelikte folik asit
Hamilelikte folik asit fetüs gelişimini etkilemektedir, embriyonun gelişiminde önemli rol oynar. Kırmızı kan hücresi oluşturma, yaşa bağlı işitme kaybını önleme ve bebeklerde beyin sağlığını koruma gibi önemli faydalara sahiptir. Özellikle hamile kalmayı düşünen kadınlar, hamilelik öncesi tam bir yıl boyunca folik asit taksiyesi almalıdır. Çünkü folik asit, bebeği sinir sisteminin gelişmesini ve kan hücrelerinin oluşmasını sağlar. Hamilelikte folik asit eksikliği hamilelik döneminde yaşanan komplikasyonların riskini arttırır.
Folik asit hakkında merak ettikleriniz için buraya tıklayın!
Hamilelikte demir eksikliği
Demir, düşük kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin üretimi nedeniyle meydana gelen anemiyi önler. Anemiden kaynaklanan enerji düşüklüğüne ve bağışıklığın zayıflamasına engel olur. Demir içeren besinleri C vitaminiyle birlikte tüketmek demir emilimini artırmaktadır. Ayrıca, kalsiyum içeren besinlerle tükettiğiniz takdirde de demir alacağınız verim azalacaktır.
Hamilelikte demir eksikliği, erken doğum riskini artırır ve bebeğin gelişimini yavaşlatır, annede anemiyi tetikler. Bu nedenle, hamileler için demir açısından zengin besinler tüketmek çok önemlidir.
En çok demir içeren besinleri öğrenmek için TIKLAYIN!
Hamilelikte çinko kullanımı
Çinko, hamilelikte erken doğum riskini azaltır. Hücre çoğalmasıyla doku yenilenmesini arttırır. Büyüme için gerekli bir mineraldir.
Çinko bakımından zengin besinler şunlardır:
- Mantar
- Yoğurt
- Ispanak
- Kuzu eti
- Kabak çekirdeği
- Susam
Hamilelikte kalsiyum
Kalsiyum, güçlü kemik ve dişler için çok önemlidir. Hamilelik boyunca fetüs, anneden yaklaşık 30 gram kalsiyum alır. Bu kalsiyumun bir kısmı, kemik ve kıkırdak oluşumunda, bir kısmı da kan damarları ve kaslar için kullanılmaktadır. Günde yaklaşık 1000 mg kalsiyum almak gerekir.
Hamilelikte kalsiyum eksikliği preeklampsi riskini arttırabilir. Preeklampsi, ödem, yüksek kan basıncı ve ürede proteinle görülen bir rahatsızlıktır.
Kalsiyum hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için TIKLAYIN!
Hamilelikte alınması gereken vitamin ve mineralleri öğrendiniz. Hamilelikte her konuda olduğu gibi vitamin ve mineral kullanımı konusunda da doktorunuza danışmadan hareket etmeyin.