Hamilelik testi nasıl yapılır?
Hamile olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız, ilk yapacağınız şey eczanede satılan gebelik testi satın almak. Peki hamilelik testini nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Sonuçlarının ne anlama geldiğini öğrenmek ve gebelik testini doğru şekilde yapmak için, haberimizi okuyun!
Gebelik testleri, idrarınızda hamilelik hormonu olup olmadığını tespit eder. Çubuğun üzerindeki renk değiştiren kimyasal şerit, embriyo yani bebek yerleştikten sonra vücudunuzda salgılanmaya başlayan insan koryonik yumurtalık maddesini (yani diğer adıyla “hCG”) belirler. Bazı hamilelik testleri, bu hormonun bir çeşidi olan, hiperglikozile hCG (H-hCH) hormonunu tespit eder. Bu hormon döllenme sonrasında meydana çıkmaya başlar ve hamileliği erken döneminde belirir.
Hamilelik testini uygulamak için en doğru zaman sabahtır. Satın aldığınız testin yönlendirmelerine hatasız şekilde uyun. Bazı testler kimyasal şeridi idrar akışına doğru tutmaya, bazı testler ise, idrarınızı bir kaba koyduktan sonra kimyasal şeride damlatmanızla hamileliğinizi tespit eder. Doğru sonucu elde etmek için hamilelik testinin süresinin geçmemiş olması gerekir.
İdrarda gebelik testi nasıl yapılır?
- Gebelik testinin adet gecikmesinden sonra yapılması gerekmektedir. Gebeliğin testte görülebilmesi için adet gecikmesinden 5-7 gün sonra yapılması gerekmektedir.
- İdrarda yapılan gebelik testi için, satın alınan testin uygulama kılavuzunun mutlaka okunması gerekmektedir. Testlerin markası farklı olabilir, bu sebeple uygulama talimatları değişebilir.
- Temiz ve kuru bir bardağa ya da kaba idrar yapılmalıdır. Kap ya da bardağın temiz olmasına önem gösterilmelidir. Bu kap ya da bardak, plastik ya da cam olabilir.
- Gebelik testinin düz bir yerde, sabit durması gerekmektedir. Testin üzerine, talimatlarda yazdığı kadar idrar damlatın. Çoğunlukla iki-üç damla idrar damlatmak yeterli olmaktadır. İdrarın damlatılması için testin içerisinde bir damlalık bulunmaktadır. İdrar, sonucun çıkacağı bölüme damlatılmamalıdır. Yalnızca işaretli alana damlatılmalıdır.
- İdrarın damlatılması ardından, testi kımıldatmayın ve 2-5 dakika kadar bekleyin. Testin sonucu bu süre içerisinde çıkacaktır.
- Sonuç okuma alanındaki tek çizgi, gebeliğin mevcut olmadığı anlamına gelmektedir. Ancak çift çizgi çıkmış ise gebelik mevcut demektedir. Ancak çizgilerden bir tanesinin soluk çıkması durumunda, gebeliğin henüz çok yeni olması söz konusu olabilir. Şayet testte herhangi bir çizgi mevcut değilse, test geçersizdir. Bu durumda testi tekrar yapmanız gerekmektedir.
Kanda gebelik testi nasıl yapılır?
Kanda gebelik testi, hastanın aç veya tok olmasına bakılmaksızın yapılmaktadır. Bu test günün her saati uygulanabilir.
Testin yapılması için tıpkı idrarda gebelik testinde olduğu gibi adet gecikmesinin olması gerekmektedir.
Normal kan tahlillerinde olduğu gibi kan örneği alınır.
Test neticesi laboratuardan laboratuara göre değişkenlik gösterebilir. Ancak çoğunlukla bir iki saat içinde açıklanmaktadır.Kimi laboratuarlar sonuçları ertesi gün verebilir.
Neticenin 0 ya da 0.01 , 0.001 gibi çıkması neticesin, sıfır olduğu manası taşır. Sıfır olması ise gebeliğin olmadığını göstermektedir. Testin sonucunda gebeliğin mevcut olduğunu anlamak için 20’den yüksek sonuçların çıkması gerekmektedir. 0 ile 20 arasında çıkan rakamlar ise şüphelidir. Bu durumda testin 2 gün sonra yeniden yapılması gerekmektedir.
Hamilelik testi sonucu nasıl anlaşılır?
Hamilelik testlerinin yanlış sonuç verme ihtimali çok düşüktür. Kimyasal şeridin üzerinde görünen silik bir pozitif işareti bile hamile olduğunuz düşüncesini güçlendirmeye yeter. Eğer testin üzerindeki cevap silikse, birkaç gün daha bekleyin ve yeni bir test satın alıp yeniden deneyin.
Eğer hamilelik testiniz istediğiniz gibi pozitif ise, hemen jinekoloğunuzu arayın ve kan testi yaptırarak bu şüpheyi kesinleştirin. Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz en kısa zaman bebek için folik asit takviyesi almanız gerekiyor.
Test sonucu negatif ise ve beklediğiniz zamanda regl olamadıysanız, birkaç gün bekleyip tekrar test yapın. Çünkü vücudunuz testin pozitif göstermesi için gerekli olan hCH hormonunu üretmemiş olabilir.
Hamile Miyim?
Adet gecikmesi durumunda ilk akla gelen, gebelik şüphesidir. Gebeliğin en önemli belirtisi adet gecikmesidir. Hamileliğin oluşması ardından gebelik sebebiyle vücutta meydana gelen hormonal değişimler, anne adayının adet görmesini engeller. Bu sebeple adet gecikmesi yaşanır.
Fakat elbette ki her adet gecikmesi, gebelik manasına gelmez. Adet dönemi; stres, psikolojik sebepler, hormonal özellikler, jinekolojik hastalıklar, beslenme düzeninin değişmesi, mevsim değişiklikleri ya da hayat tarzında yapılan değişimler sebebiyle gecikebilir. Kimi zaman adetlerin düzensizleşmesinin genellikle sebepleri bunlardır.
Ancak adet düzensizlikleri ciddiye alınmalıdır. Şayet adet gecikmesi söz konusu ile evde yapılabilecek basit testlerle, gebelik sorgulanmalı, eğer gebelik yoksa adet gecikmesinin sebebi için doktora başvurulmalıdır.
Uygulanan ultrason muayenesi ve jinekolojik değerlendirme sayesin adet gecikmesi sebebi tespit edilebilir.
Gebeliğin kesin olarak tespiti, yapılan ultrason muayenesi ile belli olmaktadır.
Hamilelik belirtileri nelerdir?
- Gebelik açısından şüphe uyandıran durumlar:
- Adetin gecikmesi
- Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet
- Bulantı, Kusma
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
- Halsizlik, yorgunluk
- Karında büyüme
- Duygu durumunda değişimler
- Baş dönmesi
Hamileliğin olası belirtileri ise:
- Rahmin büyümesi
- Gebelik testleri
Hamileliğin kesin belirtileri:
- Bebeğin kalp atışlarının duyulması
- Bebek hareketlerinin ultrasonda takip edilebilmesi
- Ultrason muayenesi