Grip, özellikle mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda sıkça yaşanan bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı bir hastalık olması, gribin sık sık tekrarlanmasına yol açar. Griple mücadele ettiğiniz dönemi hızlı bir şekilde anlatmanız adına size 6 etkili öneri sunuyoruz. “Yüksek Topuklar” ekibi olarak, “gribe iyi gelen yöntemleri” sizler için derledik. Şimdiden geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz…
Grip nedir ve nasıl bulaşır?
Grip, bir solunum yolu hastalığıdır ve virüs yoluyla bulaşır. Gribin kişiden kişiye bulaşması çok kolaydır. Gripli kişinin öksürmesi, hapşırması, el teması kurması bu rahatsızlığın bulaşması için yeterli sebeplerdir. Kalabalık ve kapalı ortamlarda çok sık bulunuyorsanız, gribe yakalanma olasılığınız fazla olur.
Gribin belirtileri nelerdir?
Grip, virüs vücuda girdikten 1-2 gün sonra kendini göstermeye başlar. Bununla birlikte aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz:
- Yüksek ateş
- Hapşırma
- Boğaz ağrısı ve öksürük
- Eklem ağrıları
- Soğuk soğuk terleme ve titreme nöbetleri
- Baş ağrısı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Genellikle çocuklarda daha sık görülen, bulantı, kusma ve ishal
Gribe iyi gelen yöntemler nelerdir?
Gribe yakalandınız ve hemen ilaca başvurmak istemiyorsunuz. Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz yöntemler, gribi hafif bir şekilde atlatmanızı sağlayacaktır:
Bol su içmeye özen gösterin.
Grip virüsüyle mücadele ederken, vücudunuz normalden fazla sıvı kaybına uğrar. Kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymak için bol sıvı tüketmeye çalışın. Günde en az 2 litre ılık su içmeniz bu dönemde sizin için çok faydalı olacaktır.
Çorba, bitki çayı gibi sıvıları ihmal etmeyin.
Yukarıda değindiğimiz gibi, gripken su içmek bu dönem oldukça önemlidir. Fakat, su dışındaki sıvıları da tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
Bitki çayları, grip olduğunuz dönemde hem vitamin almanızı sağlayacak hem rahatlamanız için etkili olacaktır.
Eğer yapabiliyorsanız, sebze veya tavuk suyuna bir çorba yapın. İçine bol limon sıkarak yiyin. Çorba, iyileşmenizi hızlandırmada çok etkili olacaktır.
Vitamin ihtiyacınızı meyve ve sebzeyle karşılayın.
Grip olduğunuz zaman alacağınız vitaminler bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasını sağlayacaktır. Özellikle portakal, greyfurt ve mandalina gibi C vitamini bakımından zengin olan meyveleri bu dönemde sıkça tüketmelisiniz. Yeşil ve kırmızı biber, brokoli, maydanoz gibi sebzeler de içerdikleri C vitamini sayesinde gribi atlatmanızda olumlu rol oynayacaktır.
Dinlenin, enerjiniz yerine gelsin.
Gripken, vücudunuz virüsle sürekli savaş halindedir. Bu nedenle, enerjinizin bittiğini hissedebilirsiniz. Böyle hissetmemek için, dinlenmenizi aksatmamalısınız. Gribi daha kolay atlatmak istiyorsanız, yatak istirahatinizi ihmal etmeyin ve daha çok uyuyun.
İlaç kullanımına dikkat edin.
İlla ilaç kullanarak bu rahatsızlıktan kurtulmak istiyorsanız, önce mutlaka bir doktora danışın. Doktor tavsiyesiyle kullandığınız ilaçlar size iyi gelecektir.
Sigara ve alkolden uzak durun.
Sigara ve alkolün zararı bu dönemde de kendini gösteriyor ve gribin geçme süresini uzatıyor.
Gripken alacağınız alkol, vücudunuzu susuz bırakarak sağlığınızda olumsuz rol oynar. Aynı zamanda grip ilaçları kullanıyorsanız, alkolle birlikte almak doğru değildir.
Sigara da, gribinizin daha ağır geçmesine yol açarak, akciğerlerinizde hasara sebep olabilir.
Gripten korunmanın yolları nelerdir?
Gripten korunmanın en önemli yolu, grip olan insanlarla yakın temasta bulunmamaktır. Çok kolay bulaşabilen bir rahatsızlık olduğu için, en ufak bir temasla virüs size geçebilir.
Sık sık dışarıda bulunan biriyseniz, ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Farkında olmadan havadan, dokunduğunuz yerlerden virüs ve bakteri kapabilirsiniz. Kalabalık ortamlardan uzak kalmak biraz zor olsa da, grip olma ihtimalinizi azaltacak bir yoldur.
Beslenmenize dikkat etmek için grip olmayı beklemeyin. Özellikle gribin salgın haline geldiği dönemlerde, bol bol C vitamini alın ve şifalı besinler tüketmeye özen gösterin.
Grip tedavisi hakkında önemli bilgi:
- Akciğer, kalp veya böbrek hastalıkları başta olmak üzere bir hastalığınız varsa,
- Bağışıklık sisteminiz çok zayıf ve gribi bir türlü hafifletemiyorsanız,
- Yüksek ateş bir türlü düşmüyorsa,
- Nefes alıp vermede problem yaşıyorsanız hemen bir doktora gitmelisiniz.
Ayrıca, 60 yaş üzeri yetişkinlerin, 4 yaşına kadar olan çocukların ve hamile kadınların, grip belirtileri görüldüğü an doktora görünmelerini tavsiye ederiz.