Ev temizliği yaparken doğal yöntemler tercih ederseniz, hem siz hem doğa için faydalı olursunuz. “Yüksek Topuklar” olarak, daha az kimyasal ürün kullanarak evinizi tertemiz yapmanızı sağlayacak doğal tarifler hazırladık.
Doğal kireç çözücü kullanın!
Su ısıtıcı veya çaydanlıklarınızda biriken kireç temizliği için kimyasal maddelere başvurmak, sağlığınızı olumsuz etkiler. Kimyasal maddelerle temizlediğiniz malzemelerinizi tam arındıramadan tekrar kullanıyorsanız bu duruma doğal yöntemlerle çözüm getirebilirsiniz. Su ısıtıcı ya da çaydanlıkta biriken kireçleri temizlemek için 3 yemek kaşığı limon tuzunu yaklaşık 1 litre suyla kaynatın. Kireçler suyla birlikte dökülecektir. Eğer hala kireç parçaları görüyorsanız, nemli bir bezi karbonata batırıp kireçli yerleri ovabilirsiniz. Bu işlemin ardından su ısıtıcınızı veya çaydanlığınızı tekrar su ile doldurarak kaynatın.
Çamaşırlar için doğal yumuşatıcı!
Çoğu insan, çamaşırlarının mis gibi kokmasını ve yumuşacık olmasını ister. Ne yazık ki marketlerde satılan yumuşatıcıların çoğunun içinde kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu yumuşatıcılar kullanıldığı takdirde direkt teninize temas eder. Evinizde doğal malzemelerle hazırlayacağınız yumuşatıcı yapımı son derece kolay. 1 bardak su, 1 çorba kaşığı karbonat, 1 kahve fincanı elma sirkesi, 1 damla bergamot veya lavanta yağını (kokusunu beğendiğiniz uçucu yağlardan biri) iyice karıştırıp çamaşır makinenizin yumuşatıcı gözüne koyabilirsiniz.
Doğal sıvı sabun yapın!
Eskiden daha sık kullanılan kalıp sabunların yerini sıvı sabunlar aldı. Peki, sıvı sabunlar mikroba karşı ne kadar etkili? Sıvı sabununuzun mikroplar üzerindeki etkisini arttırmak için doğal yöntemleri deneyebilirsiniz. Her zaman kullandığınız sıvı sabunun içine E vitamini, okaliptüs yağı veya kekik yağı gibi antibakteriyel yağlar ekleyerek çalkalayın. Böylece, sabununuzun hem mikrop kırıcı özelliği arttıracak hem de ellerinize doğal bir bakım yapmış olacaksınız.
Bulaşıklar için deterjan ve parlatıcı
Kullandığınız tabak, bardak gibi malzemeler ne kadar az kimyasalla temizlenirse sağlığınız için o kadar iyidir. Doğal yöntemleri tercih ederek kimyasaldan uzaklaşmak mümkün. Bulaşık makinesinde kullanmak üzere doğal deterjan yapmak istiyorsunuz. Bunun için, 1 su bardağı boraks, 1 su bardağı karbonat, 1 yemek kaşığı kaya tuzu,1 yemek kaşığı limon tuzunu karıştırın. Her yıkamada makinenin deterjan gözünü dolduracak ölçüde kullanın.
Bulaşık makineleri kullanıldıkça, yıkadığı bulaşıkların parlaklığı azalır. Bulaşık makinesinde yıkadığınız bardak, tabak, tencere gibi tüm malzemelerin pırıl pırıl olması için makinenin parlatıcı gözüne elma ya da üzüm sirkesi koyun.
Lavabo temizliğini doğallıkla yapın!
Mutfakta, temizliğine en çok özen gösterilmesi gereken yerlerden biri mutfak lavabosudur. Kir tutar ve genelde ıslaktır. Mutfak lavabosu için de doğal temizlik yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. Karbonatı kaşık yardımıyla lavabonuzun içine serpin, özellikle lekeli olan yerleri lavabo fırçanızla iyice ovun. Daha sonra su ile durulayın. Bunu haftada en az 2 kez uygulamaya özen gösterin. Lavabonuz tertemiz olacaktır. Aynı yöntemi banyo lavabosu için de uygulayabilirsiniz.
Mobilya ve döşemelere doğal cila
Kullanıldıkça parlaklığını kaybeden döşeme ve mobilyalarınız için doğal bir yöntem uygulayabilirsiniz. Eşit oranda limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp pamuklu bezin üzerine alın. Döşemelerinizi ve mobilyalarınızı silin.
Eviniz mis gibi koksun!
Evinizin mis gibi kokmasını istiyorsanız çok basit ve doğal bir önerimiz var. Yer silme suyuna birkaç damla lavanta, yasemin yağı ilave edin. Yerleri sildikçe evinizi saran koku hoşunuza gidecek.