Ağız kokusu, diş eti kanaması veya diş çürümesi gibi sorunlar mı yaşıyorsunuz? Endişelenmeyin! Doğru bakım yöntemleriyle evde diş sağlığını koruyabilir, güçlü ve beyaz dişlerle gülümseyebilirsiniz. ‘Yüksek Topuklar’ ekibi olarak, diş hekimi Hakan Durgun ile görüştük, evde diş bakımının püf noktaları sizlerle paylaşıyoruz.
En doğru diş fırçalama yöntemi nedir?
Diş ve ağız bakımında diş fırçası, diş ipi ve diş arası fırçası kullanılması gereken üç aparatlardır. Dişlerimize bakmanın en etkili yolu şüphesiz doğru şekilde dişleri fırçalamaktır. Değişik diş fırçalama yöntemleri olmakla beraber en çok kabul gören diş fırçalama şeklini tarif etmekte yarar görüyorum.
Ağız makul düzeyde açılarak diş fırçası 45 derece açıyla dişle diş eti sınırına yerleştirilir. Diş etinden dişe doğru süpürme hareketi yapılır. Her diş için bu hareket 4-5 kez tekrarlanır. Her çene dişleri ayrı temizlenir. Alt çene için aşağıdan yukarıya, üst çene içinse yukardan aşağı olacak şekilde dişin ön yüzeyi temizlenir. Dişlerin dile bakan arka yüzeyleri de aynı yöntemle fırçalanır. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeylerine fırça yerleştirilir. İleri geri hareketlerle dişlerin birbirine bakan üst çiğneme yüzeyleri temizlenir.
Dişleri kaç dakika fırçalamak gerekir?
Dişlerin fırçalanması yaklaşık üç dakika sürmesi gerekir. Dişlerin temizliği bittikten sonra dil de mutlaka fırçalanmalıdır. Dil arkadan öne doğru fırçalanır. Dilin temizlenmesi yüzeyindeki girintilere yerleşmiş olan bakterilerin yarattığı kötü kokunun ortadan kalkmasına büyük oranda yardımcı olur.
Diş fırçası ıslatılmamalıdır.
Fırçaya leblebi büyüklüğünde diş macunu sürülmesi yeterlidir. Diş fırçası ıslatılmamalıdır. Dişler günde 2 defa sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce mutlaka fırçalanmalıdır. Fırçalama doğru şekil ve metotla yapılmaz ise, hem dişler temizlenmez hem de diş etlerinin çekilmesine neden olur.
Hangi tip diş fırçasını kullanmak gerekir?
Piyasadaki mevcut modellerin çokluğu seçim yapmanızı zorlaştırır. Ancak bazı kriterlere dikkat etmek fırça seçiminde kolaylık sağlayabilir. Ağzınızın ulaşılması zor yüzeylerine erişmenize yardımcı olacak şekilde tasarlanmış küçük fırça başlığına sahip ve diş etlerinizi zedelemeyecek şekilde yumuşak ve yuvarlatılmış kıllı diş fırçalarını tercih etmek gerekir.
Diş ipi kullanmak gerekir mi?
Diş fırçasının ulaşamayacağı bölgelerin temizlenmesinde diş ipi ve diş arası fırçası kullanmak gerekmektedir. Başka bir deyişle diş eti çizgisinin altında ve bitişik dişler arasındaki sıkı kontak yerlerinde birikmiş olan plak ve gıda artıkları diş ipi ve diş arası fırçası ile ancak çıkarılabilir. Plak birikimi, diş çürüğüne ve diş eti rahatsızlıklarına, yol açabileceğinden, dişlerin diş ipiyle düzenli olarak temizlenmesi tavsiye edilir.
Hangi tip diş ipi nasıl kullanılır?
Mumlu ve mumsuz diş iplikleri vardır. Genellikle mumlu ve aromalı diş ipleri tercih edilmektedir Doğru kullanıldığı takdirde, her iki diş ipiyle de, plak ve kalıntıları çıkarmak mümkündür.
En iyi diş temizliği nasıl yapılır?
Eğer ağzınızda ortodontik braketler, köprüler, kronlar ve implantlar varsa interdental diş fırçası kullanımı sizin için daha faydalı olacaktır. Bu diş fırçası konik veya silindir şeklindeki çok küçük fırça başına ve ince kıllara sahiptir. İnce kıl yapısı avantajını kullanarak ağızda ulaşılamayan implant ve braketlerin temizliğini yapmak mümkün olur.
İnterdental diş fırçası nedir?
Diş arası fırçasının bir adet sapı ve değiştirilebilir iki fırça başlığı vardır. Kıllar eskidiği zaman sadece fırça başlığını değiştirmeniz yeterlidir. Aşırı hassas diş ve diş etlerine sahip hastalar için tasarlanmış yumuşak fırça başlığı ve yolculukta diş aralarını temizlemenize olanak sağlayan küçük boyutlu kompak interdental diş fırçası (yolculuk kabı vardır) seçenekleri de mevcuttur.
Yüksek Topuklar öneriyor: Yemeklerden sonra bir bardak suyu ağzınızda hafifçe çalkalayıp için. Hem diş aralarındaki besinler temizlenir hem de kilo vermenize yardımcı olur.
Diş hekimi Hakan Durgun’a evde diş bakımının püf noktalarını paylaştığı için teşekkür ederiz.