Evde diş bakımı nasıl yapılır?
Ağız ve diş sağlığını ne kadar önemsiyorsunuz, örneğinde günde 2 kez 2 dakika dişlerinizi fırçalıyor musunuz? Diş Hekimi Pertev Kökdemir, dişlerinize iyi bakmanız için 10 geçerli sebep ve evde diş bakımı için tüyolar sunuyor; merakla okuyacaksınız.
Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak için, onlara iyi bakmanız gerekir. Biz diş hekimleri olarak; dişlerin çevresinden, diş ve diş eti arasından bakteri plağının uzaklaştırılması için günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımını öneririz. Diş ipi kullanmadan, sadece diş fırçalanarak yapılan ağız bakımında plağın yüzde 35’i temizlenmemektedir. Uzaklaştırılmamış dental plak; çürük ve diş eti hastalıklarına sebep olan bakterileri içerir.
Yemeklerden sonra hemen su için
Yenilen şeker miktarının azaltılması dişlerin korunması açısından önemli bir konudur; özellikle şeker, tatlı, asitli içecekler ve meyve sularını tüketiyorsanız; hemen ardından dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Atıştırmalık olarak meyve tüketilmesi ve içecek olarak su içilmesinin yapılacak en doğru davranışlar olduğu unutulmamalıdır.
[wp_ad_camp_2]
Diş ipi kullanmayı alışkanlık edinin
Düzenli diş fırçalama, diş ipi ile yapılan iyi bir ağız hijyeni ve ayrıca ihmal edilmeyen diş hekimi kontrolleri; yaşam boyu diş tedavisi harcamalarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine de katkıda bulunur.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: “Paranızın cebinizde kalmasını istiyorsanız, dişlerinize çok iyi bakın! Düzenli yapılan koruyucu diş bakımı, tedavi masraflarını 10 katı kadar azaltabilir.”
Diş hekimine gitmekten korkmayın
Diş bakımı, düzenli diş hekimi kontrolleri ve profesyonel diş temizliği yapılmasını da içerir. Ağız muayenesi; erken diş çürüğü belirtileri, dişeti hastalıkları ve başka bir problem olup olmadığının tespit edilmesi açısından oldukça önemlidir. Diş temizliği ayrıca dişeti hastalıklarına sebep olan tartarın (diş taşı) uzaklaştırılmasını sağlar. Tartar, diş fırçalayarak ve diş ipi kullanımı ile temizlenemeyecek kadar serttir. Ancak diş hekimi tarafından temizlenebilir.
[quote_center]“İyi bir ağız sağlığı, pahalı diş tedavileri için harcanacak fazla para kaybını önler ve sağlığınızı uzun süre korur”[/quote_center]
Düzenli yapılan koruyucu diş bakımı, tedavi masraflarını 10 katı kadar azaltabilir. Bu da demektir ki, eğer diş bakımına ve kontrollere erken yaşta başlanırsa, diş problemleri önemli derecede azalır. Hatta dişler hiç çürümeyebilir. Ayrıca dolgu yapılması gereken küçük çürükler; kanal tedavisi ya da kuron protezlerinden daha az masrafa neden olur. Çoğu diş tedavisinin (dolgu, kuron, total protezler) ömürlük olmadığı bilinmelidir. Birkaç yılda bir tekrarlanması gerekebilir. Eğer eksik diş varsa en iyi tedavi şekli dental implantlardır.