Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erhan KARAALP, Yüksek Topuklar okuyucuları için çok merak edilen dış gebeliği, tehlikelerini ve tedavisini anlatıyor.
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim içi yerine herhangi bir yerde sıklıkla da tüplerde yerleşmesiyle oluşur. Fark edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek kadar önemli bir klinik tablo yaratabilir. Fakat günümüzde gelişmiş tanı yöntemleri sayesinde dış gebeliğe bağlı ölüm oranları oldukça azalmıştır. Adet rötarı olan bir bayanda vajinal kanama ve kasık ağrısı olması durumda dış gebelik ve düşükten şüphelenilir. Ultrason ve kanda gebelik hormonu takipleriyle hangisinin olduğuna kolayca karar verilir.
Dış gebelik tanısı konulmuş bir hasta ayaktan ya da yatarak tedavi edilebilir. Dış gebelik tedavisi sadece izlem (kanda gebelik hormonu takipleriyle) yoluyla tedavi edilebileceği gibi kalçadan yapılan iğne tedavisi ya da ameliyatla da tedavi edilebilir. Hangi yöntemin seçileceği hastanın kliniğine göre farklılık arz eder.
İlaç tedavisi normalde kanser hastaları için kullanılan metotreksat isimli ilaç ile düşük dozlarda yapılır ve kanda gebelik hormonunun düşüşü izlenir. Düşmezse ya ek doz yapılır ya da ameliyat seçeneği uygulanır. Ameliyat sezaryen kesesine bağlı bir kesiyle ya da laparoskopik dediğimiz kapalı ameliyatla yapılabilir. Ya sadece gebelik kesesi ya da dış gebelik olan tüp alınır. Hangi ameliyat şekline karar verileceği de hastanın kliniğine ve doktorun tecrübesine bağlıdır.
Dış gebelik geçiren bir hastada dış gebelik olma ihtimali normale göre artsa da bir sonraki gebeliğin yine dış gebelik olacağı diye bir kural yoktur, endişe etmemek gerekir.
Op. Dr. Erhan KARAALP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Ektopik gebelik belirtileri olması durumunda, doktorun ektopik gebeliği doğrulayabilmesi ve sorunu çözmek için en uygun tedaviyi uygulayabilmesi için derhal hastaneye gitmelisiniz. Embriyonun uterus dışında gelişip gelişmediğini bilmenin en iyi yolu, doktor tarafından yapılan ultrasondur. Çünkü her durumda beta hCG testi pozitif bir sonuç verir.