cocuklarda-yuksek-ates

Anne olmak, çocuğunuzun hastayken büyük bir sınavdır… Biraz üşütse ateşi çıkar, iştahı kesilir, ağlamaya başlar… Buna dayanmak, sabırlı olup ve çocukta yüksek ateşe çare aramak annenin en zorlu anlarıdır… ‘Yüksek Topuklar’ olarak sizi çok iyi anlıyor, biraz içiniz su serpmek, yanınızda olup size destek vermek istiyoruz. Tüm dünyada beğenilen çocuk hastalıkları uzmanı Laurence Pernoud’un çocuklarda yüksek ateşe dair tavsiyelerini sizinle paylaşıyoruz.

Çocuğun ateşi nasıl ölçülür?

Çocukların ateşini ölçmek için elektronik derece kullanabilirsiniz. Üç noktadan ateş ölçülür: Kulak, anüs ve koltuk altı… Eğer koltuk altından ölçüyorsanız 5 dakika, anüsten ölçüyorsanız 2 dakika bekletmeniz gerekmektedir. Ancak bu süreler, kullandığınız derece makinesinin özelliklerine göre değişebilir. En doğrusu, kullanmadan önce aletin özelliklerini okumaktır. Eğer çocuğunuzun vücut ısısı; makattan 38°C üzerinde, kulaktan 37.8°C, koltuk altından 37.2°C üzerinde ise ateşli kabul edilebilir.

Ateşli çocuğu evden çıkarıp doktora götürmek doğru mudur?

Çocuklarda yüksek ateş, en sık rastlanılan rahatsızlıklardan biridir. Bir süredir devam eden yüksek ateş varsa, hemen doktorunuzla görüşüp evde muayene için davet edebilirsiniz veya hastaneye götürebilirsiniz. Ancak, detaylı bir muayene için hastaneye gitmek daha faydalı olacaktır. Eğer, yüksek ateşe bağlı bir hastalık varsa doktorunuz tedavi için ilgi bölümlere vakit kaybetmeden yönlendirebilir.

Ateşli çocuğu nasıl giydirmek gerekir?

Yüksek ateşi olan bir çocuk aslında üşüyordur ve titrer. Ancak bu, çocuğu sımsıkı ve kalın giysilerle giydireceğiniz anlamına gelmez. Aksi halde kalın giysilerle çocuğun ateşi daha çok yükselir. Oda sıcaklığı 20 derece civarında olmalı, cereyan yapmamalı ve çocuğa sadece pamuklu bir pijama giydirmeli, üzerine ince bir örtü örtmelisiniz.

Ateşli çocuğu nasıl beslemek gerekir?

Aslında yüksek ateş olan çocukların iştahı genelde kapalı olur ama bazıları da yemek isteyebilir. En doğrusu deneyip, çocuğun talebine göre hareket etmektir. Lütfen, çocuğu yemesi için zorlamayın! Terlemeyle kaybettiği suyu lütfen yeniden ona verin. Oda sıcaklığında su, taze sıkılmış meyve suyu, su ilave edilmiş ıhlamur çayı içirebilirsiniz.

bebek-beslenmesi-disler

Hasta çocuğu nasıl rahat ettirebilirim?

Çocuklarda yüksek ateş olduğunda yapılacak en faydalı yöntemlerden biri, odayı havalandırmaktır. Temiz hava, çocuğun daha rahat nefes almasını ve bir nebze olsun bakterin uzaklaşmasını sağlayacaktır. Odayı havalandırırken, çocuğu üşütmemek için başka kapalı bir odaya alın ve havalandırdığınız oda yeniden ısınana kadar orada bekletin.

Çocuklarda ateşe ne iyi gelir?

Çocuğun çarşaf ve üzerindeki kıyafetleri onu rahatsız etmeden değiştirmeye çalışın. Çocuk terlediğinde ıslanan kıyafet ve çarşafları üşümesine ve ateşin yükselmesine sebep olacaktır. Bebeğin moralini yükseltmek için şefkatli sesle onunla konuşun, şüpheniz olmasın çocuğunuz sizi anlayacak ve rahatlayacaktır.

Çocuk çok terlerse ne yapmalıyım?

Çocuklarda ateş varken çok terlerler, aslında bu sayede vücuttaki mikrobu atarlar. Ancak, başta da belirttiğimiz gibi çocuğun üstünde kalın giysi ve örtüler olmamalıdır. Çocuğun terlemeyle kaybettiği suyu geri koymak için ona oda sıcaklığında su içirin. Nazikçe kıyafetlerini değiştirip yumuşak havlularla tenindeki fazla teri silin.

[wp_ad_camp_4]
Çocuklarda ateş düşürme yolları nelerdir?

Evde çocuklarda ateş düşürme yolları oldukça fazladır. Aşağıdaki yöntemleri tek tek okuyup doğru bilgilere sahip olabilirsiniz.

  • Havluyla buz sarın: Çocuğun ensesi, kolları ve boynuna buzla kompres yapmak iyi gelecektir. Ama sakın, buzu doğrudan bebeğin cildine koymayın! Birkaç adet buzu havluya sarın, hafif hafif hareketlerle bebeğe kompres yapın. Bu yöntem ateş düşürücü etki gösterecektir.

 

  • Islak havlu kullanın: En eski ateş dürücü yöntemlerden biri sirkeli suyla kompres yapmaktır. Bir litre oda sıcaklığında suyun içerisine yarım çay kaşığı sirke ekleyip karıştırın. Yumuşacık bir havluyu bu suya batırıp hafif nemli kalacak şekilde sıkın. Çocuğun alın, boyun, ense ve koltukaltı gibi bölgelerinde 5-6 saniye kadar bekletin.

 

  • Çocuğu fazla giydirmeyin: Önemle değindiğimiz gibi çocuğu fazla giydirmeyin. 20 derece bir odada, ince pijama ve örtüyle muhafaza edin.

 

  • Doktorun önerdiği ilaçları kullanın: Çocuklarda ateş düşürmek için çeşitli ilaçlar vardır. Ancak lütfen kulaktan dolma değil, doktorunuzun çocuğa özel önerdiği ilacı kullanın. Her bebeğin yapısı farklıdır, ilaçlar da buna göre olmalıdır.

Ateşi düşürmek için şurup, fitil, poşet gibi formatlarda ilaçlar vardır. Bunların dozunu ayarlamak gerçekten çok önemlidir. Eksik doz tedaviyi yarım bırakır, fazla doz ise bebeğinize zarar verir. En doğru dozu öğrenmek için ilaç kullanım talimatını okuyun ve doktorunuzun önerdiği gibi kullanın.

  • Banyo yaptırın: Ateş düşürücü ilaç kullandıktan sonra ılık suyla banyo yaptırmak bebeğinizi rahatlatacaktır. Banyo en fazla 10 dakika sürmeli, banyo 20 derece sıcaklıkta olmalı ve kullanılan su ılık olmalıdır. Banyo, ateş düşürmek için en iyi yöntemlerden biridir.

Çocuklarda yüksek ateş için mutlaka doktorunuza danışın!