Cinsel sağlık hakkında bilgi sahibi olmak çok önemli çünkü cinsel sağlığı korumanın tek yolu, onu bulaşmadan engellemekten geçiyor. Cinsel yolla geçen hastalıkların bazıları size bulaştığında artık çok geç kalınmış olabiliyor.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar denilince akla ilk gelenler herhalde AIDS ve HIV virüsü oluyor. Oysa bunlar sadece en çok kulağa gelenler. Kendinizi korumanız gereken pek çok hastalıklar var.
Genital Siğiller
Genital siğillerin pek çok farklı kombinasyonu bulunmaktadır. Boyutları ve biçimleri oldukça değişkendir ve farklı biçimlerde görülebilir. Cinsel yolla bulaşan en sık görülen hastalıktır. Hamilelerde, sigara içenlerde, yetersiz beslenenlerde, bağışıklık sistemi düşenlerde oldukça fazla görülür. Kuluçka süresi maruz kalındıktan 7-9 ay sonrasında ortaya çıkması demektir. Kansere dönüşme şansı vardır. PAP Smear testi ile tanısı konulacaktır.
En Sık Görülen Kadın Hastalıklarını Öğrenmek İçin Tıklayın!
Vajinal enfeksiyon
Cinsel yolla ve tuvaletlerden bulaşabilir. Erkeklerde görülmez ancak onlar taşıyıcı görevindedirler. Vajinada akıntı, kaşıntı, yanma, kötü koku ve yaralar biçiminde görülebilir. Yüksek OH derecesinde daha hızlı üreyebilen bu hastalık, özellikle hamilelik ve adet sonrasında daha hızla ortaya çıkabilir.
Vajinal Mantar hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayın!
Belsoğukluğu
Enfeksiyona maruz kalındıktan 1-14 gün sonrasında ortaya çıkabilir. Cinsel ilişki yoluyla, oral sevişme sırasında bu hastalığı kapabilirsiniz. Sarı ve yeşile benzer keskin kokulu akıntı, idrar yaparken yanma ve ağrı, anüste kaşıntı ve tahrişle kendini belli eder.
Herpes virüsü
İnsanların %60’ı bu virüsü taşıdığının farkında bile değildir. Uçuk olarak da bilinen bu virüs, görünen alanda dudaklarda çıktığında çok önemsenmemesine rağmen, genital bölgede olduğunda büyük önem taşır. Duygusal stres, yoğun güneş, genital tahriş, kötü beslenme ve cinsel ilişki yoluyla ortaya çıkabilir. 6 günlük kuluçka dönemi vardır. 2 ile 20 gün arasında sürebilir. Tedavisi için mutlaka bir uzmandan destek almak gerekir.
Kadın Hastalıkları Hakkında Daha Fazla Bilgi için Tıklayın!
Frengi
Kronik bir hastalık olan frengi, bulaşıcıdır ve genellikle fark edilmesi uzun zaman alır. İlk ortaya çıktığı, yani birinci evrede fark edilip tedavi edilmezse, 2. Evreye geçecektir. Enfeksiyon vücutta uykuda olduğundan birkaç yıl sonra bile ortaya çıkabilir. Geç kalınmadan tedavi edilmelidir.