Çay içmeyi çok seviyoruz, günün her anında bize eşlik ediyor. Eğer güzel demlenmiş bir çay varsa, keyfimize keyif katıyor. ‘Yüksek Topuklar’ olarak güzel çay demlemenin püf noktalarını siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz. Ayrıca, çayın faydaları hakkında bilgiler sunuyoruz.

Çay demlemenin en önemli püf noktalarından biri, içme suyu kullanmaktır. Musluk suyundaki klor, çayın tadını acılaştırır. Eğer, her yudumda lezzeti hissetmek istiyorsanız, içme suyunu tercih etmenizi öneririz. Suyun PH değeri 7 ila 8 arasında olursa, daha güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Elbette, çay demlerken kullandığımız aparatların malzeme türü oldukça önemlidir. Porselen demlikler, çayın güzel demlenmesine yardımcı olurken çayın tazeliğini korumada önemli rol oynuyor. Çay keyfiniz için porselen demlik kullanabilirsiniz.

Çay satın alırken, paket üzerindeki üretim tarihini mutlaka kontrol edin. Yakın tarihte üretilmiş çaylar daha tazedir ve bu lezzetini büyük oranda belirler. Güvenilir markalardan çay almaya özen gösterin. İçerikleri daha temizdir, kaliteli çay yaprakları kullanılır ve besin değerleri korunur.

Çayda değişik lezzetleri sevenler bazen kaçak çay diye tabir edilen daha yoğun aromalı çaylarla karışım yapmayı tercih ediyor. Aynı şekilde, tomurcuk çay da lezzeti ve kokuyu zenginleştirmek için iyi bir seçenektir. Çayın içerisinde karanfil, portakal kabuğu, çubuk tarçın gibi ilaveler yapıp yeni tatlar elde edebilirsiniz.

Adım adım çay demlemenin püf noktaları

Çay demlerken suyun sıcaklığı oldukça önemlidir. Kesinlikle, fokur fokur kaynayan suyla çay demleyin. Çünkü, aşırı sıcak su çay yapraklarının yanmasına ve tadının acılaşmasına sebep olur. Su kaynadıktan sonra ocağın üzerinden indirip fokurtular azalana kadar birkaç dakika bekletmenizi tavsiye ederiz.

Malzemeler,

Hazırlanışı,

  1. Çayı soğuk suyla yıkayıp içindeki tozdan arındırıp iyice süzün.
  2. Çaydanlığın alt kısmına içme suyu doldurun.
  3. Demliğe ise yıkayıp süzdüğünüz çayı koyup çaydanlığın üstüne yerleştirin.
  4. Alttan su buharı geldikçe üstteki çay ısınacak ve demleme anında şok etkisi olmayacaktır.
  5. Çay suyu fokur fokur kaynadığında ocaktan indirip birkaç dakika bekletin.
  6. Şimdi demleme anı: Demliğe sıcak suyu azar azar dökün.
  7. Bu aşamada çayı kesinlikle karıştırmayın, kendi kendine çökmesini bekleyin.
  8. Çaydanlığın altına eğer gerekiyorsa, yeniden su ekleyip ocağa koyun.
  9. Ortalama 10 dakika çayın demlenmesi için orta dereceli ateşte kaynamaya bırakın.

Şimdi çayınız hazır. Zevkinize göre ince belli bardakta veya fincanda çayınızı yudumlayın, mutlu olun!

Çayın sağlığa faydaları nelerdir?

  • Diyabet riskini azaltmaya yardımcı oluyor

Günde 2 fincan siyah çay içen bireylerde yapılan araştırmaya göre, tip 2 diyabet riskinin %70 oranında azaldığı görülmüştür.

  • Kalp sağlığını güçlendirmeye faydalıdır

Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düzenli çay içenlerin kalp krizi geçirme riskini %11 oranında azalttığını göstermiştir. Ayrıca, çalışmayı destekleyen bilimsel veriler kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğunu gösteriyor.

  • Kansere karşı doğal koruma sağlıyor

Siyah içerisindeki polifenol ve kateşin isimli maddeler, serbest radikallerle savaşarak kansere karşı doğal koruma sağlıyor. Özellikle, kadınlarda meme ve yumurtalık kanserinin riskini düşürdüğü bilimsel verilerle destekleniyor.

  • Ağız ve diş sağlığını korumaya faydalıdır

Günde 2-3 fincan siyah çay içildiğinde, dişlerde plak oluşumunu azalttığı yönünde bilimsel çalışmalar var. Özellikle, siyah çayda bulunan polifenoller, diş çürüklerini önlemeye yardımcı oluyor.

Peki, siyah çayın zararları var mı?

Elbette, her şeyde olduğu gibi çay içerken de dengeyi korumak gerekiyor. Günde 3 fincana kadar çay içmek, ideal ölçü olarak kabul ediliyor. Ancak daha fazla içmek bazen huzursuzluk, kalp çarpıntısı, diş renginde sararma, demir eksikliği gibi olumsuz durumlara sebep olabiliyor.

Bu yüzden, güzel çay nasıl demlenir öğrenmişken, sevdiklerinizle paylaşın ki hem siz dengeli çay içmiş olun hem de onlar her yudumda mutluluğu hissetsin!

TIKLA OKU: ÇOK ÇAY İÇMENİN ZARARLARI VAR!