Biotin, birden fazla türü olan B vitaminleri grubundan bir vitamindir. Almancada saç ve tırnak sözcüklerinin baş harfi olan H harfiyle, H vitamini olarak da anılır. Bu adı almasındaki en önemli etken, saç ve tırnakların sağlığı için gerekli olduğu yönündeki inanıştır. B vitamini türlerinden biri olan biotinin vücudumuzdaki işlevlerini ve sağlığımız için önemini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.
Yağ yakımında rol oynar
Biotin vücut yağ metabolizmasında önemli bir yere sahiptir. Yağların depolanması ve depolanmış yağların yakılması için biotine ihtiyaç vardır. Biotin yalnızca yağ metabolizmasında değil; glikoz, yani kan şekeri dengesi üzerinde de etkilidir. Kan şekeri de açlık tokluk durumumuz üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Bu yüzden bilim adamları biotinin, şeker hastalığı ve obezite tedavisinde kullanılabileceğini düşünmüş. Bu amaçla yapılan bir seri deney ve araştırma sonunda biotinin açlığı bastırmada ve kan şekerini dengelemede oldukça etkili olduğu sonucuna varılmış.
Hücrelerimize nefes aldırır
Biotin, oksijenin hücrelere taşınması ve hücrelerdeki karbondioksitin atılmasında da rol oynar. Bu sayede, bir anlamda hücrelerimizin nefes almasını sağlar. Oksijenin verimli bir şekilde hücrelere ulaşması, enerji üretimi için de önemlidir.
Kas kütlesi için gereklidir
Biotin, yani H vitamini, lösin ve valin adlı iki amino asidin üretimi için gereklidir. Bu amino asitler, BCAA denilen amino asit türlerindendir ve bunlar, yeni kas hücresi üretimi için olmazsa olmazdır. Bu yüzden biotin kas kütlemizin sağlığını korumak için de son derece gereklidir.
Biotin eksikliğinde ne olur?
H vitamini eksikliği çok nadir görülen bir durumdur; çünkü bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından da üretilir. Eksikliğinde saç dökülmesi, egzama, göz nezlesi, sinir sistemi işlevlerinde bozulma görülür. Özellikle hamilelerin biotin eksikliği konusunda dikkatli olması gerekir; çünkü H vitamin eksikliği annenin vücudunda belirti göstermeden önce bebeğin zarar görmesine neden olabilir. H vitamini eksikliğinin en büyük nedeni; çiğ yumurta yemektir. Yumurta beyazının içindeki avidin adlı bir madde, H vitamininin vücudumuz tarafından kullanılmasını engeller. Bu yüzden; yumurta beyazını çiğ olarak tüketmeyin!
Biotin nelerde bulunur?
Biotin, tam tahıllardan yumurta sarısına ve et ürünlerine kadar pek çok gıdada belirli miktarlarda bulunur. Özellikle bol miktarda biotin içeren bir gıda türü yoktur. Dengeli ve çeşitli beslenen, sağlıklı bir bireyin biotin kıtlığı çekmesi ihtimali azdır.
Saçlara faydalı mıdır?
Yaygın inanışın aksine, biotin takviyesi almanın saç ve tırnakları güçlendirdiğini gösteren bilimsel veri yoktur. Ancak hamilelerin, sık ve fazla alkol ve sigara tüketenlerin, çok yoğun şekilde spor yapanların ve bu vitaminin kullanılmasını engelleyen bazı metabolizma hastalıklarına sahip olanların, gıda takviyesi olarak biotin kullanması gerekebilir.