Benler Hakkında Soru:
Merhaba Figen Hanım,
Benim sağ yanağımda 3 tane ben var. Bu durum beni görünüş olarak rahatsız ediyor. Benlerim için doktora gittim, sağlık açısından tehlikeli olmadığını söyledi ama benlerimi aldırmak istiyorum. Benleri aldırmak zararlı mıdır?
Teşekkürler,
Pınar
Benler Hakkında Dr. Figen Bıyık’ın Yanıtı:
Sevgili Pınar Merhaba,
İnsan vücudunda çok sayıda ben görülebilir. İki çeşit ben bulunmaktadır: doğuştan ve edinilmiş. Pek çok bebek bensiz doğar. Zamanla benler görünmeye başlar. 20 yaşından sonra, 20-40 civarında kolaylıkla görünebilen ve vücudunun her yanına dağılmış ben mevcut olabilir.
Benler büyüklük, şekil, yüzey dokusu ve tüylülük bakımından çok çeşitlilik göstermektedir. Rengi açık taba renginden, simsiyah ya da nadiren koyu maviye dek değişmektedir. Çoğu kahverenginin tonlarındadır. Bazıları ince tüylü iken, çoğunda uzun, kalın, koyu renkli, kaba görünümlü veya kıvırcık tüy bulunur. Bu tüyü kesmek veya tıraş etmek gelişimini artırmaz.
Benler, melanosit ismi verilen ve deriye renk veren hücrelerin oluşturduğu deri değişiklikleridir. Her koyu renk değişikliği yâda kabarıklık ben değildir. Deride var olan değişikliğin Ben olup olmadığı konusunda bir dermatolog ile görüşmeniz önemlidir.
Doğuştan gelen benlerde daha fazla risk olmakla birlikte benlerin bazıları kanser riski taşıyabilir. Bu nedenle, tehlikeli benlerin takibi son derece önemlidir.
Halk arasında benlere bıçak değdiği zaman kötüye dönüşebilecekleri hakkında yanlış bir inanış vardır. Oysa tam tersi, tehlike taşıyan benlerin cerrahi olarak çıkarılmaması durumunda yaşamı tehdit eden “Malign Melanom” isimli bir deri kanserine dönüşüm riskleri vardır. Yani siz de bir plastik cerrahi uzmanından beninizi almasını isteyebilirsiniz. Beniniz alındıktan sonra her ne kadar tehlikeli bir ben olmadığı düşünülüyorsa bile, mutlaka patolojik incelemeye tabi tutulması da önemlidir.
Malign Melanom, tüm dünyada hızla artmakta olan kötü seyirli bir kanser tipidir. Bu nedenle, tehlikeli benlerin tespiti ve çıkarılması kişinin hayatını kurtarabilir.
Malign Melanom gelişimi riski genel popülasyonda %1,5’dur; Yani 68 kişiden birinde (1/68) yaşamı boyunca gelişme ihtimali vardır. Bu oran gitgide artmaktadır. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri de bilinçsiz ve korumasız güneşlenmedir.
Benleri olan insanlarda günün birinde benlerin kansere dönüşme oranı ise %2,5 çıkar, yani 40 kişide 1 kişide Malign Melanom gelişebilir. Vücudunda benleri olan insanlarda bu oran 1/40 oranına yükselir.
Pek çok ben zararsızdır ama bazılarında melanom gelişme ihtimali daha yüksektir. Bunu nasıl anlayabilirsiniz?
Bunlar daha büyük, daha koyu renkli benlerdir ve farklı renklerdedir. Eğer bir gün beniniz büyümeye, renginde koyulaşma ve yüzey dokusundaki değişiklikler, beninizin yanında küçük uydu gibi bencikler, ağrı, kanama ve kaşıntı olması endişe vericidir.
Bu tür değişiklikler olduğunda ve 2 haftadan daha uzun süre devam ettiğinde en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.
Dermatoskopik muayene benin içindeki yapıları büyütülerek görülmesini sağlayan “Dijital dermatoskop” isimli cihaz aracılığıyla yapılır. Bu muayeneden sonra doktorun şüpheli bulduğu benler cerrahi olarak çıkarılır ve patolojik inceleme yapılır.
Şüphe uyandırmayan benler ise düzenli aralıklarla kontrol edilmeye devam edilir. Kişiye özel “ben haritaları”çıkartıp, bunları düzenli kontrol eden merkezler yaygın olarak bulunmaktadır.
Sağlıklı günler dilerim.
Dr. Figen Bıyık
Ya benimde vucüdumda ben var.Doğal bir çözüm biliyor musunuz? Çok teşekkürler.