mutsuz-kadin

Yard. Doç. Dr. Latif Küpelioğlu başarısız tüp bebek tedavileri hakkında bilgi verdi. Çocuk, özellikle de bizim kültürümüzde ailenin tamamlanması için en önemli faktör olarak görülür. Evlenen çiftlerin büyük bir kısmı kendilerini hazır hissettiklerinde çocuk sahibi olmak isterler. Ancak bazı çiftler doğal yöntemlerle çocuk sahibi olmakta zorlanabilir. Bu sebeple de çeşitli tıbbi yöntemlere başvururlar. Bu yöntemler arasındaki en önemli tedavi, tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi ile kadından ve erkekten alınan yumurta hücreleri laboratuar ortamında birleştirilir ve çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra anne adayının rahmine aktarılır.

Başarısız Tüp Bebek Denemelerinde Umutsuzluğa Kapılmayın

Tüm bebek tedavilerine büyük bir umutla başlayan ancak sonucun olumsuz olduğu gören çiftler doğal olarak hayal kırıklığına uğramaktadır. Ancak başarı için en önemli olan, umudu kaybetmemek ve vazgeçmemektir.

İlk seferde başarısız olmak doğal bir durumdur. Diğer tedavilerin de başarısız olacağını düşünmek oldukça yanlıştır. Çiftler tedaviye başlarken başarı şansın %60 olduğunu kabul etmelidir. Başarısızlık ihtimali de bir köşede durmaktadır. Ancak çiftlerin gerçekçi beklentilerle, iradeli bir şekilde tedaviye devam etmesi başarıya açılan kapı olabilir. Unutulmaması gereken, herhangi bir sorunu olmayan çiftlerin dahi her zaman çocuk sahibi olamayacağıdır. Bu sebep tüp bebek tedavisinde ilk seferde başarısızlık olabilen bir durumdur.

Tüp bebek tedavisinde başarısızlık yaşanmışsa ve kadının yaşı ilerlemiş ise önemli olan zaman kaybetmeden ikinci bir denemeye başlamaktır.

Yaş faktörünün haricinde kalan sorunlar, yani yumurtalık genetiğinin bozulması ve yumurtalıkların işlevlerindeki azalmalar haricinde, gelişen teknoloji ile sorunlar tespit edilebilir. Bu sayede ikinci denemede daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.

anne-bebek-fircalama-2

Başarısız tüp bebek sebepleri nelerdir?

  • Başarısız tüp bebek tedavileri için öncelikli neden olarak embriyonun yapısında genetik bir bozukluk akla gelir. Laboratuar koşullarındaki hata ya da embriyonun çatlaması gereken dış kabuğunun ince olmaması başarısızlığa yol açabilir.
  • İkincil sebep olarak da kadın rahmi içerisindeki çeşitli sorunlar akla gelmektedir. Bu bozukluklar: cerrahi müdahale ardından meydana gelen yapışıklıklar, kürtaj, çeşitli sorunlar, miyom, polip gibi yapılar gebelik sağlanmasının önündeki engel olabilir.
  • Üçüncül sebep olarak ise çikolata kistleri, tüp tıkanıkları, iltihabi sorunlar, karın içi yapışıklıkları sayılabilir.

Başarısız Tüp Bebek Tedavisi Sonrası

Başarısız tüp bebek ardından neden başarısızlıkla karşılaşıldığı araştırılmalıdır. Sorun tespit edilerek önce soruna yönelik bir tedavi planlanmalıdır. Standart olarak yapılan testler dışında problemin tespiti için şu testler yapılabilir:

  • Ultrasonografi
  • HSG: Rahim filmi
  • Histeroskopi: kameralı rahim inceleme
  • Preimplantasyon genetik tanı yöntemleri

Başarılı olamayan tüp bebek tedavilerinde, soruna göre bu testlerden biri ya da birkaçı uygulanarak bir tedavi programı hazırlanır. Bu testlere yardımcı olabilecek farklı yöntemler de denenebilir.

Bunlar:

  • Paternal lenfosit aşısı
  • Yardımcı tomurcuklanma laserte
  • Yapay rahim
  • Blastosist transferi
  • Akupunktur
  • Reiki
  • Antioksidanlar

tatli-bebek-2

Başarısız tüp bebek tedavisi ardından

Başarıya ulaşmayan tüp bebek tedavileri sonrasında yeni denemeye 1-2 ay sonra başlanabilir. Yaşı henüz genç olan anne adayları bu süreci daha fazla uzatabilir. Ancak yaşı ilerlemiş olan anne adaylarının bu süreci olabildiğince kısa tutmaları ve vakit kaybetmeden doktorlarının önerdiği zamanda tedaviye başlaması önerilir.

Anne ve baba adayları bu süreçte psikolojik destek alabilirler. Psikolojik destek ile, çift stres kontrolü yapmayı öğrenecek ve ikinci tedavi için gerekli olan motivasyonu bulabileceklerdir. Başarısız olunan tüp bebek tedavisi ardından çiftler umutlarını kaybetmemeli, iradeli olarak tedaviye devam etmelidir. Tüp bebek tedavisi sabır isteyen bir tedavi biçimidir.