Amenore yani adet görememenin nedenleri, yaşa göre farklılık gösterir. Ergenlikten menopoza kadar kadınların her ay düzenli yaşaması gereken adet dönemi bazı nedenlerden gecikir veya hiç yaşanmaz. En çok hamilelik nedeniyle yaşanan adet görememenin nedenlerini sizler için derledik.
Kadınlar, üremek için ihtiyaç duyacakları yumurtalara sahiptir. Yumurtalıklarda saklanan yumurtalar, menstrüel yaşa gelindiğinde, serbest bırakılır ve fallop tüpü boyunca dolaşarak döllenmeyi beklerler. Eğer yumurta döllenmezse, rahim duvarından kanama şeklinde atılır, bu da adet dönemi olarak adlandırılır. Kadınlar 28 günde bir düzenli adet döngüsündedir. Adet dönemi ortalama 6 gün sürer. Bazı durumlar, adet düzensizliğine neden olabilir. Bazı kadınlar ise rahim olmadan doğarlar. Böyle bir durumda, hamile kalamaz ve adet göremezler.
Adet görmemenin nedenleri nelerdir?
Hamilelik
Hamileliğin en yaygın belirtilerinden biri, adet görmemektir. Hamilelik sırasında vücutta, östrojen üretiminin azalır ve progesteron artar. Bu değişiklikler, adet görmenize engel olur.
Menopoz
Menopoz, kadında üremenin durduğu dönemi ifade eder. Menopoza giren bir kadında, yumurtlama yani adet kanaması olmaz. Özellikle 40-50 yaşları arasındaki kadınlarda adet görememe nedeninin menopoz olduğu düşünülür.
Emzirme
Annenin doğumdan sonra ilk altı ay içinde adet görememesi, laktasyonel amenore diye adlandırılır. Adet görememe nedeninin bu olduğundan emin olmak için, anne doğumdan hemen sonra adet görmemeli ve bebeği emziriyor olmalıdır.
İlaçlar
Bazı ilaçlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar kadınların yumurtlamasına ve adet görmesine engel olabilir.
Stres
Stres, vücudu özellikle de hormon seviyelerini ciddi bir şekilde etkiler. Üreme dönemi için hormonlar önemli rol oynar. Adet döneminin düzenli olarak yaşanması da hormonların dengesine bağlıdır.
Egzersiz ve aşırı zayıflık
Yorucu egzersizler ve yetersiz beslenme, ciddi zayıflıklara yol açar. Bu da, hormonlarda dengesizliğe, strese ve düşük yağ oranı nedeniyle adet görmemeye yol açar.
Metabolik sorunlar
Polikistik over sendromu, tiroid rahatsızlıkları gibi metabolik problemler hormon değişiklikleriyle bağlantılıdır. Adet dönemlerinde düzensizliğe, hatta adet görmemeye neden olur.
Adet olmamak nelere sebep olur?
- Aşırı tüylenme
- Aşırı kilo veya kilo kaybı
- Baş ağrısı
- Kaygı veya depresyon
- Gece terlemeleri
- Uykuda düzensizlik
- Vajina kuruluğu
- Sıcak basmaları
- Kısırlık
Adet görememenin nedenlerini öğrendiniz. Uzun süre adet görmediğiniz takdirde, hemen bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Böylece, bu sorunun altında yatan etkeni daha çabuk öğrenip, tedavi uygulayabilirsiniz.
Kadın sağlığı hakkında diğer yazılarımız:
Vajina hakkında bilmeniz gerekenler