001 hikayeyle, 1001 emekle, 1001 heyecanla 14’üncü yaşını dolduran 1001 Belgesel Film Festivali için, 12 Ağustos Cuma günü Türkiye’nin dört bir yanından 100’e yakın belgeselci bir araya geldi. İznik’te organize edilen üç günlük izleme kampında festivale katılacak filmlere karar verildi.
29 Eylül-03 Ekim tarihleri arasında, İstanbul’da gerçekleştirilecek, 14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde gösterilecek filmler, İznik’te düzenlenen izleme kampında, 100’e yakın sinema emekçisi tarafından değerlendirdi.
İzleme kampına büyük ilgi
14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali seçkileri için toplanılan İznik Kampı’na son yılların en kalabalık katılımı gerçekleşti. Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Hasan Özgen, belgesel film seyirleri ve ardından gerçekleştirilen tartışmalar nedeniyle izleme kampının belgesel sinemacılar için aranır bir etkinlik, keyifli bir gelenek haline dönüştüğünü söyledi. Özgen, “Dünyamızın ve insanlığın DAR’ALANLAR’ına inat; daha derin tartışabildik, daha cesaretle söyleşebildik. Belgeselleri üzerine söyleştiğimiz yönetmen arkadaşlar inanılmaz hoşgörülü ve dayanıklıydılar. Sadece belgesel sinema paylaşmadık elbet. Örgütlülüğümüzden, özgürlüklerden, kaynaklardan, akıldan yana DAR’ALAN ne varsa hepsine dokunduk. Özel zamanlara girdiğimizi, yeni bir medeniyetle çarpıştığımızı; belgesel sinemanın da temiz ve özgür kalmak istedikçe DARALDIĞINI, daraltıldığını tespit ettik. Bununla birlikte, vicdanlı olmanın, temiz kalmanın inadıyla yeni yaşam alanları, yeni üretim yolculukları üzerine düşündük, ortak gayret için iş bölüştük. Umulmadık ve anlamsız sorunlarla karşılaşıyor olsa da inanıyorum ki; 1001 Belgesel Film Festivali, on dördüncü kez sinemaseverlerle buluşacak” dedi.
Festivale 530 film başvurdu
Yerli-yabancı 65 filmin sinemaseverlerle buluşturulacağı festivale bu yıl 530 yönetmen başvuruda bulundu. Filmler, 12 kişiden oluşan festival komitesi tarafından, güçlü ve evrensel bir sinema dili kullanmış olmaları, insanlığı yücelten değerleri ve farklı kültürlerin bir aradalıklarını savunmaları, insanlığın gelecek tasarımına katkı sağlamaları, derin bakış açıları sunmaları gibi temel ölçütler çerçevesinde ön elemeden geçirildi. Ön elemeyi geçen filmlerse İznik’te organize edilen izleme kampında, belgesel sinema alanında çalışan profesyoneller, akademisyenler, yönetmenler ve sinema emekçilerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından değerlendirildi.
Şimdiye kadar 58 ülkeden, 1.168 filmin gösterildiği festivalin komite başkanı Yönetmen Mustafa Ünlü seçim sürecini şöyle anlattı: “Bu festival dünyanın dört bir yanında yapılan filmleri bir araya getirmek, bu filmleri hem yerli hem de yabancı belgeselcilere sunmak, izlemek, yenilikleri, yeni anlatımları, eğilimleri görmek için 14 yıldır ortam sağlıyor. Bugüne kadar 120’ye yakın belgesel sinemacıyı İstanbul’a davet ettik. Seçmeleri çok titiz yapıyoruz. Tek bir film için bile saatlerce tartışıyoruz. İlkesel olarak üzerinde tam uzlaşma olmayan filmleri festival programına alamıyoruz. 90’lı yıllarda belgesel günleri niteliğinde olan festivalin bugün dünya belgeselcileri tarafından tanınan, saygın bir festivale dönüşmesinde seçmelerde gösterilen özenin büyük etkisi var.”
Bu yılki teması “DarAlanlar” olan festivale katılacak filmler siyah, kırmızı, turuncu, sarı, mavi, mor ve yeşil olmak üzere 7 farklı bölümde gösterilecek. 1001 Belgesel Film Festivali’nde bu yıl ilk kez, çocuklara özel bir bölüm de olacak. “Çocuklar İçin Belgeseller” bölümünde, tüm dünyadan yönetmenlerin, 07-15 yaş grubuna yönelik hazırladıkları ve gerçek öyküleri konu alan filmleri gösterilecek.